5 lipca 2012

Kluski śląskie

W końcu się za nie zabrałam :) Takie kluski podaję zazwyczaj z mięsem i surówką.


Składniki:

1 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków
25 dag mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól do smaku

Sposób przygotowania:

1. Ugotowane i zmielone ziemniaki wykładamy na stolnicę, dodajemy mąkę, jajko i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie.
2. Z ciasta formujemy kulki, w każdej z nich robimy dziurkę za pomocą trzonka od drewnianej łyżki lub mątewki.
3. Kluski rzucamy na osolony wrzątek, gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Odcedzamy.

A poniżej moja propozycja podania (podpatrzona na weselu kolegi) - kluski śląskie z gulaszem drobiowym i surówką :)


Smacznego!!!

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!