W końcu się za nie zabrałam :) Takie kluski podaję zazwyczaj z mięsem i surówką.
Składniki:
1 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków
25 dag mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Ugotowane i zmielone ziemniaki wykładamy na stolnicę, dodajemy mąkę, jajko i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie.
2. Z ciasta formujemy kulki, w każdej z nich robimy dziurkę za pomocą trzonka od drewnianej łyżki lub mątewki.
3. Kluski rzucamy na osolony wrzątek, gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Odcedzamy.
A poniżej moja propozycja podania (podpatrzona na weselu kolegi) - kluski śląskie z gulaszem drobiowym i surówką :)
Smacznego!!!
Uwielbiam domowe kluski śląskie :)
OdpowiedzUsuńcudownie Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńKluchy z mięchem, mmm bardzo fajna sprawa!
OdpowiedzUsuń