Składniki:
60 dag mięsa wołowego na gulasz
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
czarny pieprz w ziarenkach
ziele angielskie
liście laurowe
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany
wywar z kostki
pieprz, ewentualnie sól
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, wysuszyć, obsmażyć na oleju.
2. W rondelku zrumienić cebulę i czosnek, dodać mięso i zalać wodą.
3. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach oraz obie papryki. Dusić, aż mięso będzie miękkie, w międzyczasie dolewać wody.
4. W miseczce rozrobić śmietanę z mąką i odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu, zagotować i przyprawić do smaku.
5. Gulasz podałam do ziemniaków i surówki z marchewki i jabłka.
Smacznego!!!
Źródło: Nina w kuchni
Poniżej kilka widokówek z naszych krótkich lipcowych wypadów wakacyjnych:)
Krzyżtopór - Ujazd
Baranów Sandomierski
Szumy nad Tanwią - Susiec
Kazimierz Dolny
Dawno nie byłam w Kazimierzu, a kiedyś jeździłam tam często. Gulasz wygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuńW Kazimierzu w tym roku byłam, a chętnie pojechałabym raz jeszcze;)
OdpowiedzUsuńŚliczne fotki, byłam kiedyś w Krzyżtoporze :-)
OdpowiedzUsuńaż się głodna zrobiłam :D
OdpowiedzUsuńna pewno kiedyś spróbuję tego przepisu ;) a teraz zabieram się za Pani sos pieczarkowy ;D
pozdr, Katarzyna ;)
Strasznie mi miło Pani Kasiu :)
UsuńPolecam gulasz - jest rewelacyjny :)
bardzoo dobre :D Właśnie ugotowałam :D Polecaam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało!
UsuńPozdrawiam!
A ja jestem urodzona w Baranowie Sandomierskim ;) Asia
OdpowiedzUsuńCo za zbieg okoliczności :) Pozdrawiam!
UsuńBardzo smaczny wyszedł gulasz, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńDziekuje. Moze jakas fotka do galerii? Pozdrawiam
UsuńWłaśnie zrobiłam pyszny gulasz wg Pani przepisu, a ponieważ to mój pierwszy w życiu to postanowiłam się pochwalić:).
OdpowiedzUsuńA to akurat przepis Macieja Kuronia, ale dziekuje :-)
Usuń