8 lipca 2012

Fasolka szparagowa po grecku

Ostatnio wróciłam od rodzinki obładowana w młode plony ziemi - buraczki, ziemniaczki, cukinię, fasolkę szparagową żółtą i zieloną. Chciałam przygotować fasolkę inaczej niż z klasyczną bułką tartą i natrafiłam na fajny przepis u Wrotki. Bardzo nam smakowało takie danie więc polecam i Wam serdecznie!


Składniki:

1 kg fasolki szparagowej
4-5 ząbków czosnku
3 łyżki oleju lub oliwy
sól
woda
4 łyżki siekanej pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Fasolkę myjemy i odcinamy ogonki.
2. Czosnek obieramy.
3. Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy olej (oliwę) i dajemy czosnek. Chwilkę podsmażamy.
4. Dodajemy fasolkę i całość podlewamy niepełną szklanką wody (u mnie pół szklanki wystarczyło). Całość dusimy pod przykryciem, mieszamy co jakiś czas aż fasolka będzie miękka i oblepiona czosnkiem, a woda wyparuje. Na koniec solimy i dodajemy natkę pietruszki.
5. Podałam tę fasolkę do młodych ziemniaczków z koperkiem i szklanki maślanki. Myślę, że super smakowałoby również z jajkiem sadzonym :)


Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Robiłam taką fasolkę ..pyszna..

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadałam takiej fasolki, ale akurat kupiłam, więc wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie na dziełce już prawie urosła więc niedługo też taką przyrządzę,wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  4. z czosneczkiem podoba mi się

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny sposób na fasolkę

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś nowego, już to lubię :-) Fajna alternatywa dla klasycznej fasolki z bułką!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!