Ostatnio wróciłam od rodzinki obładowana w młode plony ziemi - buraczki, ziemniaczki, cukinię, fasolkę szparagową żółtą i zieloną. Chciałam przygotować fasolkę inaczej niż z klasyczną bułką tartą i natrafiłam na fajny przepis u Wrotki. Bardzo nam smakowało takie danie więc polecam i Wam serdecznie!
Składniki:
1 kg fasolki szparagowej
4-5 ząbków czosnku
3 łyżki oleju lub oliwy
sól
woda
4 łyżki siekanej pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę myjemy i odcinamy ogonki.
2. Czosnek obieramy.
3. Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy olej (oliwę) i dajemy czosnek. Chwilkę podsmażamy.
4. Dodajemy fasolkę i całość podlewamy niepełną szklanką wody (u mnie pół szklanki wystarczyło). Całość dusimy pod przykryciem, mieszamy co jakiś czas aż fasolka będzie miękka i oblepiona czosnkiem, a woda wyparuje. Na koniec solimy i dodajemy natkę pietruszki.
5. Podałam tę fasolkę do młodych ziemniaczków z koperkiem i szklanki maślanki. Myślę, że super smakowałoby również z jajkiem sadzonym :)
Smacznego :)
Robiłam taką fasolkę ..pyszna..
OdpowiedzUsuńNie jadałam takiej fasolki, ale akurat kupiłam, więc wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńFajny sposób na fasolkę.
OdpowiedzUsuńKupuję przepis!
OdpowiedzUsuńU mnie na dziełce już prawie urosła więc niedługo też taką przyrządzę,wygląda super.
OdpowiedzUsuńz czosneczkiem podoba mi się
OdpowiedzUsuńświetny sposób na fasolkę
OdpowiedzUsuńCoś nowego, już to lubię :-) Fajna alternatywa dla klasycznej fasolki z bułką!
OdpowiedzUsuń