7 lipca 2012

Omlet biszkoptowy z dżemem

Rzadko robię omlety, sama nie wiem czemu - przecież są takie pyszne! Dziś zapraszam na puszysty omlet na słodko. Podajemy go z dowolnym dżemem - u mnie dżem morelowy. Można też posypać omlecik cukrem pudrem.


Składniki: (na jeden duży omlet)

2 jajka
2 łyżki mąki
szczypta soli
olej lub masło do smażenia

+ dżem lub cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy ze szczyptą soli.
2. Do ubitej piany dodajemy najpierw żółtka, dokładnie mieszamy, a potem mąkę.
3. Gotową masę przelewamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Przykrywamy pokrywką i pilnujemy, by omlet się nie przypalił. Kiedy się upiecze z jednej strony to przekładamy na drugą.
4. Gorący omlet smarujemy dżemem lub posypujemy cukrem pudrem. Podajemy.


Smacznego :)

 Naleśnikowa Sobota 2

1 komentarz:

  1. Super puszysty! Zrobiłam na śniadanie, polecam.
    Sabina D.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!