22 lipca 2012
Kotleciki z majonezem w sosie jogurtowym
Składniki:
50 dag mięsa mielonego
1 bułka
1 szklanka mleka
szczypiorek
1 jajko
3 łyżki majonezu
sól, pieprz
+ bułka tarta do panierki i olej do smażenia
Sos:
150 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
szczypta curry
świeże zioła (u mnie koperek)
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć.
2. Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać.
3. Do mięsa dodać odciśniętą bułkę, szczypiorek, jajko i majonez. Wyrobić masę, przyprawić solą i pieprzem.
4. Z masy mięsnej formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju.
5. Zioła drobno posiekać. Jogurt wymieszać z majonezem, ziołami, pieprzem, solą i curry.
6. Usmażone kotlety podawać z sosem, ziemniakami lub ryżem, oraz z gotowanym zielonym groszkiem.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!