9 lipca 2012

Dżem morelowy

Jedno z moich ulubionych słonecznych dodatków do pieczywa :)


Składniki:

2 kg moreli
pół kilo cukru (można dać mniej)
2 żel-fixy do konfitur

Sposób przygotowania:

1. Morele dokładnie umyć, wypestkować i pokroić dowolnie, np. w ćwiartki. Wrzucić do garnka, dodać cukier i żel-fixy. Gotować, aż morele rozpadną się od czasu do czasu mieszając.
2. Gotowy gorący dżem przełożyć do słoików, zakręcić, postawić do góry nogami, by słoiczki złapały. Można też zapasteryzować słoiki, pomijam tę czynność, słoiki zawsze ładnie łapią i przetwory nie psują się.


Smacznego :)

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!