Składniki:
1 kostka margaryny
¾ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki śmietany
Sposób przygotowania:
1. Margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodać kolejno jajka, a potem resztę składników.
2. Ciasto wyłożyć na blaszkę.
3. Umyć morele, podzielić na połówki i usunąć pestki.
4. Na ciasto ułożyć równomiernie połówki moreli łupkami do dołu. Piec ok. 40 minut w 180°C.
Smacznego :)
Puszyste i pełne owoców, kwintesencja lata;)
OdpowiedzUsuńPewnie pyszne, ale margaryny NIGDY nie używam w swojej kuchni ponieważ margaryny/ masła roślinne itp. to tłuszcze utwardzane metalami ciężkimi, a te są niebezpieczne dla zdrowia. Polecam masło lub olej.
OdpowiedzUsuń