25 lipca 2012

Ciasto ucierane z morelami

Niezwykle proste i naprawdę pyszne ciasto z sezonowymi owocami. Ciasto zrobiłam na bazie tego ze śliwkami, ale przyznam szczerze, że wersja z morelami wyszła bardziej udana :) Ciasto nieznacznie zmodyfikowałam, nie dodałam mąki ziemniaczanej ani nie robiłam kruszonki. Wyszło bardzo puszyste.


Składniki:

0,5 kg moreli
1 kostka margaryny

¾ szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

4 jajka

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2-3 łyżki śmietany

Sposób przygotowania:

1. Margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodać kolejno jajka, a potem resztę składników.
2. Ciasto wyłożyć na blaszkę.
3. Umyć morele, podzielić na połówki i usunąć pestki.
4. Na ciasto ułożyć równomiernie połówki moreli łupkami do dołu. Piec ok. 40 minut w 180°C.


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Puszyste i pełne owoców, kwintesencja lata;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie pyszne, ale margaryny NIGDY nie używam w swojej kuchni ponieważ margaryny/ masła roślinne itp. to tłuszcze utwardzane metalami ciężkimi, a te są niebezpieczne dla zdrowia. Polecam masło lub olej.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!