Składniki:
3 szklanki startej cukinii (razem ze skórką)
3-4 jajka
1,5 szklanki bułki tartej
1 marchewka
1 cebula
pół szklanki oleju
150 g tartego sera żółtego
sól, pieprz
siekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Cebulę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej i wymieszać razem z cukinią.
2. Dodać bułkę tartą, olej, ser żółty.
3. Od żółtek oddzielić białka, białka ubić na sztywno. Do masy warzywnej dodać najpierw żółtka, całość wymieszać, potem pianę i również zamieszać.
4. Na koniec należy doprawić całość wedle uznania i wymieszać.
5. Masę przelać do keksówki, piec w
temperaturze 180 st. przez około 40 minut.
Smacznego :)
Nigdy nie jadłam takiego pasztetu, ciekawe rozwiązanie:))
OdpowiedzUsuńTo ja muszę mojemu zrobić i zapodać :) Zresztą sama bym go skosztowała :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł dla wegetarian i chorujących na serce (oleje roślinne i brak mięsa wskazane ;))! :) Ostatnio koleżanka opowiadała mi o smalcu bez smalcu zrobionym z jabłek i cebuli, ale o pasztecie bez mięsa słyszę po raz pierwszy :) Będę musiała spróbować.
OdpowiedzUsuńo tak wegetarianie uwielbiają takie rozwiązania :) ja jestem tego przykładem:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, nie robiłam nigdy pasztetu z cukinii ciekawe jak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńSmakuje bardzo dobrze, polecam i pozdrawiam!
Usuńpokazałam mężowi ten przepis - bo On u nas gotuje, a ja testuję:-) - wygląda bardzo apetycznie i chyba jutro spróbuję:-)
OdpowiedzUsuńSzczęściara z Ciebie :)
Usuń