31 lipca 2012

Pasztet z cukinii

Zapraszam na pyszny pasztet warzywny. Mój mąż był zaskoczony, że nie ma w nim mięsa, a smakuje jakby miał :)


Składniki:

3 szklanki startej cukinii (razem ze skórką)
3-4 jajka
1,5 szklanki bułki tartej
1 marchewka
1 cebula
pół szklanki oleju
150 g tartego sera żółtego
sól, pieprz
siekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Cebulę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej i wymieszać razem z cukinią.
2. Dodać bułkę tartą, olej, ser żółty.
3. Od żółtek oddzielić białka, białka ubić na sztywno. Do masy warzywnej dodać najpierw żółtka, całość wymieszać, potem pianę i również zamieszać.
4. Na koniec należy doprawić całość wedle uznania i wymieszać.
5. Masę przelać do keksówki, piec w temperaturze 180 st. przez około 40 minut.

Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam takiego pasztetu, ciekawe rozwiązanie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja muszę mojemu zrobić i zapodać :) Zresztą sama bym go skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł dla wegetarian i chorujących na serce (oleje roślinne i brak mięsa wskazane ;))! :) Ostatnio koleżanka opowiadała mi o smalcu bez smalcu zrobionym z jabłek i cebuli, ale o pasztecie bez mięsa słyszę po raz pierwszy :) Będę musiała spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. o tak wegetarianie uwielbiają takie rozwiązania :) ja jestem tego przykładem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł, nie robiłam nigdy pasztetu z cukinii ciekawe jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. pokazałam mężowi ten przepis - bo On u nas gotuje, a ja testuję:-) - wygląda bardzo apetycznie i chyba jutro spróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!