3 lipca 2012
Gulasz drobiowy
Składniki:
2 piersi z kurczaka
garść siekanych pieczarek
garść pokrojonej w kostkę cukinii (żółtej lub zielonej)
garść pokrojonej w kostkę papryki czerwonej
ziele angielskie
liść laurowy
1 kostka drobiowa
2 szklanki wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody
siekany koperek
pieprz
Sposób przygotowania:
1. Piersi myjemy, osuszamy, dowolnie kroimy, obsmażamy na patelni.
2. W rondelku gotujemy wodę z dodatkiem kostki drobiowej, ziela angielskiego, liścia laurowego. Dodajemy do wody mięso i gotujemy na wolnym ogniu.
3. W międzyczasie na patelni przysmażamy pieczarki, a potem paprykę i cukinię i chwilę dusimy. Warzywa przekładamy do mięsa. Gotujemy aż wszystko będzie miękkie.
4. Mąkę mieszamy z zimną wodą i wlewamy do sosu, mieszamy aż zgęstnieje. Na koniec wsypujemy siekany koperek.
Taki oto gulasz podałam z kluskami śląskimi i surówką.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
smakowity obiad!
OdpowiedzUsuń