Składniki:
200 g oczyszczonych kurek
1 cebula
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
1,5 szklanki wywaru (może być z kostki)
2 łyżki siekanego koperku
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki
olej
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obieramy i drobno siekamy, podobnie czosnek, wrzucamy do rondelka z rozgrzanym olejem i rumienimy.
2. Dodajemy oczyszczone kurki (te malutkie zostawiamy w całości, a te większe kroimy drobniej). Całość dusimy 5-10 minut. Podlewamy bulionem, wrzucamy liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego i wszystko gotujemy.
3. Mąkę mieszamy ze śmietaną i odrobiną zimnej wody w oddzielnym naczyniu. Wlewamy do sosu i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i wsypujemy koperek. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. sos jest gotowy.
Taki sosik podajemy z ziemniakami, makaronami, kaszami czy też ryżem. Jest uniwersalny i bardzo pyszny! Smacznego!!!
my lubimy taki gęsty, do makaronu ;)
OdpowiedzUsuń