28 lipca 2012

Ogórki konserwowe z miodem


Składniki:

3-4 kg drobnych ogórków

Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
12 łyżek cukru
1 czubata łyżka soli
ziele angielskie
gorczyca
pieprz w ziarenkach
liście laurowe

Dodatkowo:
koper ogrodowy
chrzan
1 łyżka oleju
1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

1. Ogórki umyć,odciąć im końce.
2. Zagotować zalewę i wyłączyć. Do wrzątku dodać olej i miód.
3. Do słoików włożyć ogórki, po gałązce kopru, kawałek chrzanu i zalać gorącą zalewą.
4. Słoiki pasteryzować 10-15 minut.

Moje ulubione konserwowe :)


Smacznego!!!

8 komentarzy:

  1. świetne, o wersji miodowej nie slyszałam ;) ale jak widzę ostatnio to o wielu rzeczach jeszcze nie wiem... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze takich nie znam, szkoda ze dotarłam juz po pierwszej ogórkowej batalii, chętnie spróbuję następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też nie znałam takiego przepisu, a ogórków u mnie więcej, niż "dostatek" ;) Więc chyba się skuszę i wypróbuję ten przepis.
    Aha, u nas do korniszonów dodaje się plastry marchwi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Plasterki marchwi dodaję do ogórków konserwowych, do tych z dodatkiem miodu nie.

      Usuń
  4. dlaczego nie ma czosnku w przepisie - ma właściwości bakteriobójcze. proszę o odpowiedź czy można dodać czosnek??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tych ogórków z miodem nie dodaję czosnku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dać.

      Usuń
  5. Ja zamiast chrzanu dodaje plaster papryki chili. Lubimy bardziej pikantne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja kawałek papryczki dodaję do ogórków kiszonych. Nadaje im fajnego pikantnego smaczku :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!