11 lipca 2012

Borówki w cukrze

Wspaniałe borówki w sam raz na zimę. Moja mama zawsze takie robiła, i do tej pory robi. Mogą się przydać do wszelkich deserów, koktajli, do umieszania z cukrem i jogurtem, a przede wszystkim na problemy żołądkowe.



Składniki:

oczyszczone borówki (jagody leśne)
cukier

Sposób przygotowania:

Umyte słoiczki wypełniamy borówkami i dodajemy dowolną ilość cukru. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy ok. 15-20 minut. Możemy pozostawić słoiki w garnku do wystudzenia.

Smacznego :)

 

4 komentarze:

  1. własnie jestem w trakcie pasteryzowania borowek i malin.To jest sprawdzony i najlepszy przepis na zamkniecie lata w słoikach ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie proporcje cukru do borówek? :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze daję na przysłowiowe oko, 2-3 łyżeczki na 300 ml słoik

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!