4 lipca 2012

Kompot czereśniowy


Składniki:

umyte czereśnie
woda
cukier

Sposób przygotowania:

1. Do umytych słoików wrzucamy czereśnie do połowy wysokości słoika. Słodzimy - ilość cukru dowolna, zależy też od tego jak słodkich czereśni używamy do kompotu. Zalewamy wodą.
2. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20 - 30 minut. Gorące słoiki przykrywamy ręcznikiem - wtedy szybciej "złapie" wieczko. Kompoty przechowujemy w ciemnym miejscu, np. w piwnicy.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Juz też zdążyłam parę słoików zrobić. Ale jemy póki świeże :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!