Składniki:
1 kg fasolki szparagowej
Zalewa (na 1 litr wody):
1 litr wody
1 płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
odrobina kwasku cytrynowego (na końcu łyżeczki) - można zamiast kwasku dać 3 łyżki octu lub w ogóle pominąć
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę myjemy i odcinamy końce. Gotujemy na półtwardo.
2. Gotujemy zalewę.
3. Fasolkę przekładamy do słoików, zalewamy zalewą i pasteryzujemy. Zgodnie z sugestią czytelników fasolkę należy pasteryzować 2-3 razy po 30 minut, aby się nie popsuła. Ja pasteryzowałam raz gotując przez 1 godzinę. Dobrze się przechowała. Ale jeśli ktoś woli dmuchać na zimne, to pasteryzujemy przynajmniej 2 razy najlepiej w odstępach 24 godzin.
Smacznego :)
Moja mama robiła dawniej taką fasolkę. Zimą była wybawieniem i miłym odstępstwem od znudzonej mizerii;)
OdpowiedzUsuńNigdy takiej nie robiłam i nie jadłam, ale bardzo mi się podoba pomysł:)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo się przyda. Dzięki! :)
OdpowiedzUsuńNigdt takiej sie u mnie nie robilo, ale bardzomi sie podoba bo fasolka to jedno z moich ulubionych warzyw. Wyprobuje koniecznie! :D
OdpowiedzUsuńFasolka własnie się pasteryzuje... co z tego wyjdzie - przekonam się za parę miesięcy :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robie taką fasolke , nigdy nie robiłam, mam nadzieje że będzie wszystkim smakować
OdpowiedzUsuńRobię taką fasolkę od lat ale trzeba ją pasteryzować trzy razy po 30 minut w odstępie dobowym w przeciwnym razie nie przetrzma dlatego że ma dużo gazów które trzeba usunąc
OdpowiedzUsuńPrzetrzyma przetrzyma :) Ja gotuję fasolkę szparagową tylko raz, fasolka bardzo dobrze się przechowuje, nie mam z nią problemów. Mam jeszcze 2 słoiki z zeszłego roku :)
UsuńTeż gotuję tylko raz i do również dzisiaj mam ubiegłoroczną.
UsuńJa też właśnie robię tym sposobem-super wygodno-szbki---Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńRok temu zrobiłam fasolkę z tego przepisu. Jeszcze mam kilka słoiczków. Przechowuje się rewelacyjnie. Polecam!
OdpowiedzUsuńPaulinka
Chciałabym zapytać ile słoików takich w jakich standardowo kisimy ogórki (bodajże 0,9 litra) wychodzi z podanej porcji. Zamierzam w najbliższych dniach skorzystać z tego przepisu i zastanawiam się ile kupić fasolki :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam, robiłam tę fasolkę w małych słoikach o pojemności 300 ml. Wyszło mi około 10 takich słoiczków jeśli dobrze pamiętam. Wszystko zależy jak ciasno załadujemy słoiki fasolką. Pozdrawiam :)
UsuńJuz trzeci rok będę fasolke dawać do słoików. Mrozona się do niej nie umywa.
OdpowiedzUsuńTym razem skorzystam z tego przepisu.
Załączam pozdrowienia z Małopolski.
Dziękuję i również pozdrawiam!
Usuńgazy to wy macie po fasoli chyba
OdpowiedzUsuńTo było nie smaczne :(
Usuńa ak ją potem Pani robi z bułką tarą?
OdpowiedzUsuńOdsączam z zalewy, na patelni rumienie masło i bułkę tartą, dorzucam fasolkę, mieszam i podaję.
Usuńdziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńWitam.Czy ta fasolke póżniej po otwarciu trzeba gotowac czy tylko podsmarzyc z bułka
OdpowiedzUsuńMarynowana fasolka jest gotowa do spożycia. Po otwarciu nie trzeba już jej gotować. Wystarczy podsmażyć z bułką. Pozdrawiam!
UsuńWitam, też robiłam z tego przepisu fasolkę wspaniała, ja natomiast wrzucam na wrzącą wodę i jak wypłynie to podaje na talerz i polewam bułką z masłem.Pozdrawiam
UsuńA czy można pasteryzowac w piekarniku? Dla mnie to wygodniejsza forma i naraz mozna zapasteryzowac więcej słoików. C z y sól musi być kamienna jak przy ogórkach kiszonych czy może być morska?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można pasteryzować w piekarniku.
UsuńJeśli chodzi o sól, to użyłam zwykłej kuchennej jodowanej.
A jak pasteryzuje się w piekarniku??
UsuńDzięki :). Wór fasolki, a ja dopiero teraz przepisu szukam :D
OdpowiedzUsuńSuper fasolka, robię według tego przepisu od kilku lat! Bardzo polecam!
OdpowiedzUsuńAlicja
Witam
OdpowiedzUsuńCzy zamiar fasolki szparagowej może być fasolka cukrowa ?
Nie robilam, ale mysle, ze moze byc.
UsuńPozdrawiam
Wszystkie słoiczki popsuly się po kilku dniach, przepis nic nie wart.
OdpowiedzUsuńJak widac po powyzszych komentarzach to przepis jest wart. A ze tobie sie popsuly to nie musi byc akurat wina przepisu a np warzyw. Tak jak to np bywa z ogorkami i ich kiszeniem.
UsuńPozdrawiam
Krytykę trzeba umieć przyjąć Pani Aniu i Tobie pisze się od dużej litery.
Usuń"Tobie" się pisze z dużej litery, pod warunkiem, że się szanuje delikwenta )))), "pani" natomiast się pisze z małej litery - panie Mądraliński .
UsuńMi tez po kilku dniach. Szlag trafil cala prace - przepis nic nie wart !
OdpowiedzUsuńPrzykro, ze wam nie wyszlo. Mi akurat fasolka ladnie sie trzyma i naprawde nic sie z nia nie dzieje.
OdpowiedzUsuńZ ciekawosci zeszlam do piwnicy zobaczyc swoja fasole i u mnie wszystko ok. Stoi od miesiąca i nic jej nie dolega. Proponuje moze Pani Aniu, zeby w razie czego zapasteryzowac fasole dwa lub 3 razy. Ja pasteryzowalam tylko raz, ale jak widac, co niektorym nie wyszlo.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziekuje za mase pomyslow na prztwory,
Goska z Krakowa
Pani Gosiu, tak właśnie zrobiłam. Wprowadziłam zmianę w przepisie.
UsuńPozdrawiam
W mojej rodzinie która przyjechała po wojnie z Francji robi się w sosie winogred . Olej,sól , czosnek, pieprz i ocet/sok cytryny/. Fasolkę polewamy. Podobnie z kalafiorem , sałatą , sałatką ziemniaczaną .
OdpowiedzUsuńCzy gotuje Pani fasolkę w lekko osolonej wodzie czy zalewa jest wystarczająco słona?
OdpowiedzUsuńNie ma potrzeby gotowania w lekko osolonym wrzątku. Zalewa jest wystarczająco słona.
UsuńCzasami przetwory nie wychodzą, gdy gotuje się w burzowy dzień.
OdpowiedzUsuńNie warta skórka wyprawki.
OdpowiedzUsuńTrudno.
UsuńGdy nie wychodzi, winne są słoiki😉bądź zakrętki. Późno, jednak może się przyda.
OdpowiedzUsuńZgadza się, bywa i tak.
UsuńMam pytanie czy fasolę biały Jaś można zakonserwować na zimę w słoiki
OdpowiedzUsuńWitam. Niestety nie pomogę
UsuńNie mam bladego pojęcia
Ale znalazłam pierwszy lepszy sposób w internecie😁
Usuńhttps://www.przyslijprzepis.pl/przepis/fasolka-jas-w-zalewie-9