16 lipca 2012

Fasolka szparagowa do słoików

Rok temu po raz pierwszy robiłam taką fasolkę na zimę. Okazała się strzałem w dziesiątkę - wykorzystałam ją do różnych sałatek i do przygotowania z bułką tartą. Polecam gorąco. 


Składniki:

1 kg fasolki szparagowej

Zalewa (na 1 litr wody):
1 litr wody
1 płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
odrobina kwasku cytrynowego (na końcu łyżeczki) - można zamiast kwasku dać 3 łyżki octu lub w ogóle pominąć

Sposób przygotowania:

1. Fasolkę myjemy i odcinamy końce. Gotujemy na półtwardo.
2. Gotujemy zalewę.
3. Fasolkę przekładamy do słoików, zalewamy zalewą i pasteryzujemy słoiki ok. 30 minut.

Fasolka ładnie się przechowywała, a co najważniejsze, nie psuła się.

Smacznego :)

Źródło: My cuisine

27 komentarzy:

  1. Moja mama robiła dawniej taką fasolkę. Zimą była wybawieniem i miłym odstępstwem od znudzonej mizerii;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takiej nie robiłam i nie jadłam, ale bardzo mi się podoba pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis bardzo się przyda. Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdt takiej sie u mnie nie robilo, ale bardzomi sie podoba bo fasolka to jedno z moich ulubionych warzyw. Wyprobuje koniecznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Fasolka własnie się pasteryzuje... co z tego wyjdzie - przekonam się za parę miesięcy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie robie taką fasolke , nigdy nie robiłam, mam nadzieje że będzie wszystkim smakować

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię taką fasolkę od lat ale trzeba ją pasteryzować trzy razy po 30 minut w odstępie dobowym w przeciwnym razie nie przetrzma dlatego że ma dużo gazów które trzeba usunąc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przetrzyma przetrzyma :) Ja gotuję fasolkę szparagową tylko raz, fasolka bardzo dobrze się przechowuje, nie mam z nią problemów. Mam jeszcze 2 słoiki z zeszłego roku :)

      Usuń
    2. Też gotuję tylko raz i do również dzisiaj mam ubiegłoroczną.

      Usuń
  8. Ja też właśnie robię tym sposobem-super wygodno-szbki---Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Rok temu zrobiłam fasolkę z tego przepisu. Jeszcze mam kilka słoiczków. Przechowuje się rewelacyjnie. Polecam!
    Paulinka

    OdpowiedzUsuń
  10. Chciałabym zapytać ile słoików takich w jakich standardowo kisimy ogórki (bodajże 0,9 litra) wychodzi z podanej porcji. Zamierzam w najbliższych dniach skorzystać z tego przepisu i zastanawiam się ile kupić fasolki :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, robiłam tę fasolkę w małych słoikach o pojemności 300 ml. Wyszło mi około 10 takich słoiczków jeśli dobrze pamiętam. Wszystko zależy jak ciasno załadujemy słoiki fasolką. Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Juz trzeci rok będę fasolke dawać do słoików. Mrozona się do niej nie umywa.
    Tym razem skorzystam z tego przepisu.

    Załączam pozdrowienia z Małopolski.

    OdpowiedzUsuń
  12. gazy to wy macie po fasoli chyba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To było nie smaczne :(

      Usuń
  13. a ak ją potem Pani robi z bułką tarą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odsączam z zalewy, na patelni rumienie masło i bułkę tartą, dorzucam fasolkę, mieszam i podaję.

      Usuń
  14. dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam.Czy ta fasolke póżniej po otwarciu trzeba gotowac czy tylko podsmarzyc z bułka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marynowana fasolka jest gotowa do spożycia. Po otwarciu nie trzeba już jej gotować. Wystarczy podsmażyć z bułką. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Witam, też robiłam z tego przepisu fasolkę wspaniała, ja natomiast wrzucam na wrzącą wodę i jak wypłynie to podaje na talerz i polewam bułką z masłem.Pozdrawiam

      Usuń
  16. A czy można pasteryzowac w piekarniku? Dla mnie to wygodniejsza forma i naraz mozna zapasteryzowac więcej słoików. C z y sól musi być kamienna jak przy ogórkach kiszonych czy może być morska?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można pasteryzować w piekarniku.
      Jeśli chodzi o sól, to użyłam zwykłej kuchennej jodowanej.

      Usuń
    2. A jak pasteryzuje się w piekarniku??

      Usuń
  17. Dzięki :). Wór fasolki, a ja dopiero teraz przepisu szukam :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!