18 lipca 2012

Sok wiśniowy

Do przygotowania takiego soku na zimę potrzebny jest sokownik. Osobiście go nie posiadam, ale pożyczam od mamy. Można też usmażyć wiśnie z cukrem, następnie odcedzić sok, a z pozostałych wiśni zrobić dżem. Tak też kiedyś robiłam.


Składniki:

5 kg wiśni
cukier  - wszystko zależy od tego, jak słodki ma być nasz sok

Sposób przygotowania:

1. Umyte i wydrylowane wiśnie przekładamy do kosza sokownika i zasypujemy cukrem.
2. Całość podgrzewamy, pamiętając, by uzupełniać wodę w dolnym pojemniku.
3. Gotowy sok jest odprowadzany rurką, więc albo od razu napełniamy butelki lub słoiki, albo najpierw odprowadzamy sok do większego naczynia, a potem ponownie podgrzewamy i uzupełniamy wcześniej przygotowane naczynia. Tak właśnie robię. Czasami, jeśli sok wyjdzie mi za kwaśny to można go podczas ponownego podgrzania jeszcze dosłodzić.  Zakręcamy. Dla pewności można jeszcze zapasteryzować słoiki.
4. Z wiśni pozostałych w koszu z sokownika robimy dżem.

Smacznego :)

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!