Pyszna ćwikła! Najlepiej jednego dnia ugotować buraki i zalać je zalewą, a następnego już tylko pakować do słoików i pasteryzować. Z tego przepisu wyszło mi 10 słoików różnej wielkości.
Składniki:
5 kg buraków
Zalewa:
1 litr wody
2 szklanki octu 6% lub 1,5 szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
4 duże cebule
6 ząbków czosnku
kilka ziarenek pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
5 łyżek tartego chrzanu ze słoika
garść soli
Sposób przygotowania:
1. Buraki ugotować w łupinach, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Cebulę obrać i dowolnie pokroić. Zagotować razem wszystkie składniki zalewy. Przecedzić. Czystą zalewę wlać do buraków, a to co zostało z gotowania, czyli cebula, czosnek itd. wyrzucić.
3. Buraki w zalewie pozostawić na noc.
4. Następnego dnia nakładać buraki do słoików i pasteryzować minimum 15 minut od momentu zagotowania.
Przepis dostałam od swojej mamy, która z kolei ma go od koleżanki z pracy. SMACZNEGO :)
Takich buraczków jeszcze nie jadłam. W tym roku na razie zrobiłam jedynie z papryką
OdpowiedzUsuńPolecam!!! są naprawdę pyszne :)
OdpowiedzUsuńja też takich nie jadłam jeszcze, ale wyglądają na bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
To pierwsza w kolejności moja ulubiona surówka słoikowa. Są niezastąpione :)
OdpowiedzUsuńchrzan gotowac razem w zalewie czy dodac jak postoją przez noc wymieszane z zalewa?
OdpowiedzUsuńChrzan gotujemy razem z zalewą, zalewę odcedzamy przez sitko, by pozbyć się wszystkich "paproszków" z chrzanu, a także ziarenek, listków i cebuli. Czystą przecedzoną zalewą zalewamy buraki, mieszamy i odstawiamy na noc. Ciąg dalszy jak w przepisie.
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńRobiłam te buraczki rok temu i muszę powiedzieć, że są rewelacyjne! Powtórka obowiązkowa!
Pozdrawiam, Basia
Ja też je robiłam w zeszłym roku i właśnie robie kolejny raz.Pychota.
OdpowiedzUsuńCzy zalewać buraki gorącą zalewą czy przestudzoną?
OdpowiedzUsuńGorącą.
UsuńWitam czy buraczki w tej zalewie nie są bardziej wodniste?Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie wydaje mi się. Jeśli damy do słoika za dużo zalewy z buraczkami to przed podaniem zawsze można je odsączyć.
UsuńBardzo dziękuję za szybką odp.Dziś robię drugą porcje brzoskwiń w syropie z pani przepisu w zeszłym roku też je zrobiłam są bardzo smaczne.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńSą naprawde pyszne robię takie już pare lat i wszystkim smakują :-)
UsuńWitam zrobiłam dzis buraczki juz na zimę.Wyszły Pani Aniu rewelacja,napewno będzie druga tura robiona
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, cieszę się, że smakują. Też w tym roku będę robić :)
UsuńZachęcam do przesyłania zdjęć do galerii.
Pozdrawiam!
Witam, czy mogę użyć botwinkę, czyli młode buraki do tego przepisu? Czy lepiej poczekać, aż w sklepie będą dostępne buraki , czyli na jesień?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej mogą być młode buraki.
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńCzy u Pani buraki po starciu też puściły sok?
I czy ten sok trzeba odlać? Czy do tego soku i buraków wlać zalewę?
Pozdrawiam :-)
O ile pamietam, to niewiele, ale to zależy od buraków. Nie odlewam tego soku, dodaję do buraków zalewę. Jeśli tego soku jest sporo, to rzeczywiście można go odlać, a dopiero potem dodać zalewe. Pozdrawiam.
UsuńWitam..:) tarty chrzan ze słoiczka:)?
OdpowiedzUsuńTak, taki ze słoiczka :)
UsuńProszę o radę. Garść soli , czyli ile ? Po drugie. Robiłam w sierpniu buraczki z sokiem z cytryny , solą, cukrem - bez octu. Na większości słoików jest pleśn. Czy to dlatego , że nie było octu. Słoiki były wyparzone, wieczka i brzegi suche .Help.
OdpowiedzUsuńGarsc soli trzeba zrozumiec dosłownie. Nigdy nie wazylam ile soli zdolam wziac w garsc.
UsuńNie wiem dlaczego w Twoich burakach pojawila siw plesn. Moze rzeczywiscie to brak odpowiedniego konserwatora jakim jest ocet.
Pychotka! Uwielbiam i do obiadu i na kanapkę z wędlinką a czasem nawet podjadam samą ćwikłę, tak lubię. Ale nie robię już sama od dawna odkąd takie same w smaku i z bardzo dobrym składem kupuję w poleconym przez moją przyjaciółkę sklepie Eterno (zostawiam link gdyby ktoś był tak wygodnicki jak ja https://eterno.pl i szukał czegoś dobrego) Niemniej mam nadzieję, że kiedyś znajdę chwilkę żeby zabrać się za to samodzielnie, bo jak wiadomo z satysfakcją smakuje lepiej. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre. Sprawdzone. W tym roku robie znowu.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! My też je lubimy :-)
UsuńRobiłam czerwoną kapustę jest pyszna i mam przygotowane buraki będe robić z twojego przepisu myślę że będą smakować
OdpowiedzUsuńCiesze sie bardzo. Mysle, ze buraczki tez Ci posmakuja. Pozdrawiam
UsuńCzy może być tarty świeży chrzan?
OdpowiedzUsuńMoże być, ale dodawalabym go ostroznie, bo taki świeży jest ostrzejszy. Najlepiej dodać do smaku☺️
UsuńBardzo dobre polecam.
OdpowiedzUsuńile gotować zalewę? czy wystarczy zagotować? czy wszystko zdąży się przegryźć? trochę szkoda tej cebuli..
OdpowiedzUsuńWystarczy zagotować. Nie dodaje cebuli do buraków bo lubi się zburzyć i zepsuć.
UsuńBuraczki pyszne robię już drugą porcję 😋.
OdpowiedzUsuńSuper, ciesze się, że smakują.
UsuńPyszne buraczki. Robię od kilku lat. Najlepszy przepis ze wszystkich.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. Pozdrawiam
Usuń