sobota, 3 września 2011

Kokietka

Ciasto ma kilka warstw ale niech Was to nie zmyli! Robi się dość szybko i nie wymaga szczególnych umiejętności :) Przepis na ciasto pochodzi ze zbioru przepisów siostry Anastazji.

 

Składniki:

Ciasto miodowe:
1 jajo
1 szklanka mąki
3 łyżki miodu płynnego
3 łyżki cukru pudru
¼ kostki margaryny
½ łyżeczki sody oczyszczonej

Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć do formy, upiec.

Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, potem delikatnie wmieszać proszek i mąkę. Piec ok. 30-40 minut w 160-180°C. 

Masa jabłkowa:
1 kg winnych jabłek
1 galaretka cytrynowa
1 łyżka masła

Obrane jabłka zetrzeć na tarce, dusić z masłem, potem wsypać galaretkę, dobrze wymieszać i chwilę prażyć.

Masa serowa:
0,5 kg serka homogenizowanego (waniliowego lub śmietankowego)
2 czerwone galaretki

Galaretki rozpuścić w ½ szklanki wody. Tężejącą wymieszać z serkiem.

Masa makowa:
1 puszka maku z bakaliami ok. 90 dag
1 galaretka cytrynowa

Rozpuszczoną galaretkę w ¼ szklanki wody wymieszać z masą makową.

Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń

2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe przygotowane wg przepisu na opakowaniu

Przełożenie ciasta od dołu:
ciasto miodowe
masa jabłkowa
masa makowa
biszkopt
masa serowa
brzoskwinie pokrojone w plasterki
galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa 

5 komentarzy:

  1. Ciasto dla na prawdę wymagających- tyle w nim dobroci;)Lubię wypieki siostry Anastazji.

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna kokietka, ilość i kolorystyka warstw robi wrażenie, lubię anastazjowe ciasta, chętnie wypróbuję i to :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo efektowne, faktycznie kokietuje ;-) Zwłaszcza ta różowa pianka...mmm!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!