Składniki:
Ciasto miodowe:
1 jajo
1 szklanka mąki
3 łyżki miodu płynnego
3 łyżki cukru pudru
¼ kostki margaryny
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć do formy, upiec.
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, potem delikatnie wmieszać proszek i mąkę. Piec ok. 30-40 minut w 160-180°C.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, potem delikatnie wmieszać proszek i mąkę. Piec ok. 30-40 minut w 160-180°C.
Masa jabłkowa:
1 kg winnych jabłek
1 galaretka cytrynowa
1 łyżka masła
Obrane jabłka zetrzeć na tarce, dusić z masłem, potem wsypać galaretkę, dobrze wymieszać i chwilę prażyć.
Masa serowa:
0,5 kg serka homogenizowanego (waniliowego lub śmietankowego)
2 czerwone galaretki
Galaretki rozpuścić w ½ szklanki wody. Tężejącą wymieszać z serkiem.
Masa makowa:
1 puszka maku z bakaliami ok. 90 dag
1 galaretka cytrynowa
Rozpuszczoną galaretkę w ¼ szklanki wody wymieszać z masą makową.
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe przygotowane wg przepisu na opakowaniu
Przełożenie ciasta od dołu:
ciasto miodowe
masa jabłkowa
masa makowa
biszkopt
masa serowa
brzoskwinie pokrojone w plasterki
galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa
Ciasto dla na prawdę wymagających- tyle w nim dobroci;)Lubię wypieki siostry Anastazji.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
wygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda :))
OdpowiedzUsuńPiękna kokietka, ilość i kolorystyka warstw robi wrażenie, lubię anastazjowe ciasta, chętnie wypróbuję i to :)
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne, faktycznie kokietuje ;-) Zwłaszcza ta różowa pianka...mmm!
OdpowiedzUsuńa ta masa makowa się trzyma przy krojeniu?
OdpowiedzUsuńJasne, w końcu masę miesza się z rozpuszczoną galaretką. Po stężeniu wszystko ładnie się kroi.
Usuń