Składniki:
kilka płatów śledziowych typu matiasy
1 puszka zielonego groszku
4 ogórki korniszone
1 czerwona cebula
1 por
1 jabłko
majonez
śmietana
sól
pieprzSposób przygotowania:
1. Śledzie moczymy w wodzie lub mleku przez ok. 2 godziny. Odsączamy i kroimy w skośne kawałki.
2. Obieramy cebulę i jabłko, kroimy w kosteczkę. Pora kroimy w talarki. Wrzucamy go do osobnej miseczki, solimy i odstawiamy na ok. 15 minut by zmiękł. Przed dodaniem pora należy go odcisnąć z nadmiaru soku.
3. Zielony groszek odsączamy, wrzucamy do sałatki. Ogórki korniszone kroimy w grubszą kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy majonez i śmietanę, doprawiamy do smaku. Przed podaniem schładzamy w lodówce, by smaki się przegryzły.
SMACZNEGO :)
Dawno nie robiłam sałatki ze śledziem...mniam! Zrobiłaś mi na nią smaka:)
OdpowiedzUsuńZapisałam do ulubionych:)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam, super przepis! Dzięki :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje!
UsuńPozdrawiam
:-)
OdpowiedzUsuń