Knedle ze śliwkami robię tylko w sezonie, są pyszne. Ale jeszcze bardziej smakują mi jednak pierogi ze śliwkami🤤
Składniki:
Ciasto:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę więcej mąki, w zależności od tego jakiego typu ziemniaki akuratvmamy. Uformować wałek o średnicy mniej więcej 4 cm i pokroić na grube plastry. Każdy plaster rozpłaszczyć, nałożyć połówkę dużej śliwki lub jedną małą śliwkę bez pestki i zlepić tak, aby knedle miały regularny okrągły kształt. Jak już wcześniej wspomniałam, można do środka wypestkowanej śliwki dodać szczyptę cukru i cynamonu.
2. Gotować w dużej ilości osolonej wody od momentu zawrzenia wody przez ok. 4-5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 1- 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- sól
- 0,5 kg śliwek węgierek (mogą być też mrożone, tylko nie należy ich rozmrażać przed przygotowaniem)
- dodatkowo można do każdej śliwki dodać po szczycie cukru i cynamonu
1. Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę więcej mąki, w zależności od tego jakiego typu ziemniaki akuratvmamy. Uformować wałek o średnicy mniej więcej 4 cm i pokroić na grube plastry. Każdy plaster rozpłaszczyć, nałożyć połówkę dużej śliwki lub jedną małą śliwkę bez pestki i zlepić tak, aby knedle miały regularny okrągły kształt. Jak już wcześniej wspomniałam, można do środka wypestkowanej śliwki dodać szczyptę cukru i cynamonu.
2. Gotować w dużej ilości osolonej wody od momentu zawrzenia wody przez ok. 4-5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą.
3. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami - u mnie topione masełko i cukier, czasem cynamon. Można też podać ze zrumienioną bułką tartą z masłem lub polane śmietaną i posypane cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!