Sezon śliwkowy w pełni więc nie mogło u nas zabraknąć i tego obiadku. Podaję swój sprawdzony przepis na ciasto pierogowe, ale wiadomo, że każdy ma swój i z niego najczęściej korzysta. Ciasto wychodzi miękkie i bardzo elastyczne.
Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
1 jajko
2-3 łyżki oleju
sól
50 dag wydrylowanych śliwek węgierek
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy i wykrawamy krążki. Na każdy krążek układamy po połówce śliwki, zlepiamy.
2. Gotujemy w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Podajemy polane roztopionym masłem i posypane odrobiną cukru.
SMACZNEGO :)
Pierogi z owocami zawsze wychodzą przepyszne!! :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńprzepyszne pierogi:)
OdpowiedzUsuńlubię.. takie polane jogurtem i posypane cukrem :-)
OdpowiedzUsuńAniu dzisiaj wypróbowałam Twój przepis:) wyszły przepyszne!
OdpowiedzUsuń@asia2129 - bardzo się cieszę, że smakowało :)
OdpowiedzUsuń