27 września 2011

Sałatka warstwowa z kalafiorem

Sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu i smaczna. Polecam szczególnie teraz póki jeszcze mamy dostęp do tanich świeżych warzyw.



Składniki:

1 mały lub pół dużego kalafiora
4-5 pomidorów
5 jajek na twardo
1 drobno posiekana cebula (można pominąć)
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Kalafior myjemy i dzielimy na małe różyczki. Rzucamy na gotującą się osoloną wodę i gotujemy maksymalnie 3-5 minut. Odcedzamy.
2. Pomidory kroimy w ósemki, jajka w ćwiartki. Mieszamy sos: majonez, musztardę oraz jogurt. Doprawiamy pieprzem.

Ułożenie sałatki od dołu:
kalafior
sól, pieprz
pomidory
posiekana cebula
jajka
sól, pieprz
sos majonezowy
szczypiorek


SMACZNEGO :) 

2 komentarze:

  1. Często robię bardzo podobną sałatkę (bez musztardy), ale nigdy nie spotkałam się z nią u nikogo, a tu miłe zaskoczenie :) Jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniam ... musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!