Przepis mam od mamy. Papryka konserwowa to świetny dodatek do obiadu, sałatki czy też farszu mięsnego.
Składniki:
ok. 2 kg papryki czerwonej i żółtej
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
6 łyżek cukru
1 łyżeczka soli
1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
6 łyżek cukru
1 łyżeczka soli
Do każdego słoika dodajemy:
gorczycę
korzeń chrzanu
ziele angielskie
liść laurowy
ząbek czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
1. Paprykę myjemy i kroimy w podłużne kawałki. Dodajemy do słoików z dodatkami wymienionymi powyżej.
2. Zagotowujemy zalewę. Zalewamy paprykę. Pasteryzujemy ok. 15 minut po zagotowaniu.
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńZalewa nie wystarczy na 2 kg papryki. Ja miałam ciut więcej niż 1 kg i musiałam dorabiać. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od tego ile wkładamy papryki do słoików i wielkości słoików - u mnie nie było problemu :)
UsuńPozdrawiam :)
nie sparzasz papryki przed włożeniem do słoika?
OdpowiedzUsuńNie sparzam, tylko myję.
UsuńIle czasu od zrobienia papryka musi stać w słoiku żeby była dobra do zjedzenia?
OdpowiedzUsuńNigdy się nad tym nie zastanawiałam, wydaje mi się, że po 2-3 tygodniach smaki się wystarczająco przegryzą, ale im dłużej stoi tym lepiej :)
UsuńIle słoiczków mniej więcej wyszło z tych dwóch kg?
OdpowiedzUsuńOk 8 słoików o pojemności 0,5 l.
UsuńCzasem robię ją w różnej wielkości słoików więc i ich ilość jest różna :)
We wrześniu, na podstawie przepisu zrobiłem swoją wersję (bez chrzanu i czosnku, ale z estragonem) dla 3 kg papryki użyłem więcej zalewy (ok 4.5l) oraz proporcjonalnie mniej octu, cukru i soli. Pasteryzowałem 10-15 min.
OdpowiedzUsuńPo 3 tyg. otworzyłem pierwszy słoik i papryka była pycha!
Ponieważ zostały mi już tylko 4 słoiki :) tydzień temu z 4 kg papryki (z targu), zrobiłem 10 słoików 0,72l i 3 słoiki po 0,5l. Na próbę do dwóch słoików dodałem trochę kolendry. Ciekaw jestem na efekt.
Dziękuję i Pozdrawiam, Jerzy
Dziękuję za pozostawiony komentarz, pozdrawiam serdecznie!
UsuńWitam . Ile ma byc tych dodatków na 0,5l słoik żeby nie przesadzić?
OdpowiedzUsuńnp. 1 mały listek laurowy, 2 kuli ziela angielskiego, mały kawałek chrzanu, pół łyżeczki gorczycy, 1 ząbek czosnku.
UsuńMam dobry przepis, przez wszystkie lata się sprawdzał. Teraz papryka zbrązowiała, choć zalewa jest klarowna. Czy ktoś miał taki pproblem?
OdpowiedzUsuńTen przepis też jest dobry. Nigdy mi się nie zdarzylo, by papryka zbrązowiała... Nie znam przyczyny.
Usuń