20 września 2011

Papryka konserwowa

Przepis mam od mamy. Papryka konserwowa to świetny dodatek do obiadu, sałatki czy też farszu mięsnego.


Składniki:

ok. 2 kg papryki czerwonej i żółtej

Zalewa: 
1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
6 łyżek cukru
1 łyżeczka soli

Do każdego słoika dodajemy:
gorczycę
korzeń chrzanu
ziele angielskie
liść laurowy
ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

1. Paprykę myjemy i kroimy w podłużne kawałki. Dodajemy do słoików z dodatkami wymienionymi powyżej.
2. Zagotowujemy zalewę. Zalewamy paprykę. Pasteryzujemy ok. 15 minut po zagotowaniu.

 

SMACZNEGO :)

15 komentarzy:

  1. Zalewa nie wystarczy na 2 kg papryki. Ja miałam ciut więcej niż 1 kg i musiałam dorabiać. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od tego ile wkładamy papryki do słoików i wielkości słoików - u mnie nie było problemu :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. nie sparzasz papryki przed włożeniem do słoika?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile czasu od zrobienia papryka musi stać w słoiku żeby była dobra do zjedzenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy się nad tym nie zastanawiałam, wydaje mi się, że po 2-3 tygodniach smaki się wystarczająco przegryzą, ale im dłużej stoi tym lepiej :)

      Usuń
  4. Ile słoiczków mniej więcej wyszło z tych dwóch kg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok 8 słoików o pojemności 0,5 l.
      Czasem robię ją w różnej wielkości słoików więc i ich ilość jest różna :)

      Usuń
  5. We wrześniu, na podstawie przepisu zrobiłem swoją wersję (bez chrzanu i czosnku, ale z estragonem) dla 3 kg papryki użyłem więcej zalewy (ok 4.5l) oraz proporcjonalnie mniej octu, cukru i soli. Pasteryzowałem 10-15 min.
    Po 3 tyg. otworzyłem pierwszy słoik i papryka była pycha!

    Ponieważ zostały mi już tylko 4 słoiki :) tydzień temu z 4 kg papryki (z targu), zrobiłem 10 słoików 0,72l i 3 słoiki po 0,5l. Na próbę do dwóch słoików dodałem trochę kolendry. Ciekaw jestem na efekt.

    Dziękuję i Pozdrawiam, Jerzy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pozostawiony komentarz, pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. Witam . Ile ma byc tych dodatków na 0,5l słoik żeby nie przesadzić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. np. 1 mały listek laurowy, 2 kuli ziela angielskiego, mały kawałek chrzanu, pół łyżeczki gorczycy, 1 ząbek czosnku.

      Usuń
  7. Mam dobry przepis, przez wszystkie lata się sprawdzał. Teraz papryka zbrązowiała, choć zalewa jest klarowna. Czy ktoś miał taki pproblem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis też jest dobry. Nigdy mi się nie zdarzylo, by papryka zbrązowiała... Nie znam przyczyny.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!