Składniki:
ok 4 kg ogórków
2 kalafiory
6 dużych cebul
4 duże czerwone papryki
wiązka kopru
liście laurowe
czosnek
gorczyca
olej
Zalewa:
4 litry wody
3 szklanki octu 10%
3 szklanki cukru
2 łyżki soli
po kilkanaście ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
1. Warzywa myjemy, ogórki kroimy w koreczki lub grubsze plastry.
2. Kalafiory dzielimy na różyczki, wkładamy do wrzątku. Gdy woda zawrze, kalafiora odcedzamy.
3. Cebulę dowolnie kroimy, paprykę kroimy w grubą kostkę.
4. Do każdego słoika wkładamy gałązkę kopru, liść laurowy, ziarna gorczycy i ząbek czosnku. Następnie warstwami układamy warzywa.
5. Zalewę gotujemy. Gorącą zalewamy słoiki, a na wierzch dodajemy 2-4 łyżki oleju. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Smacznego!!!
przepis bardzo ciekawy, ile wychodzi słoików z podanej porcji?
OdpowiedzUsuńNigdy nie robię w takich samych słoikach. Wyszło mi 14 słoików różnej pojemności.
UsuńWczoraj zrobiłam, za tydzień posmakuję.
UsuńZrobiłam z 1 kg ogórków, zmniejszając również ilość pozostałych warzyw. wyszło mi 7 słoików po 550ml każdy.
Jeżeli ktoś robi z z 4 kg ogórków proponuję podwoić ilość zalewy.
Pozdrawiam
sałatka bardzo pyszna, na stałe zagości u mnie w domu :)
UsuńBardzo się cieszę! Pozdrawiam :)
UsuńZ pewnoscią takie sałatki na zimę, to dary natury zamknięte w słoiku. Smakowite połączenie warzyw.
OdpowiedzUsuńZrobilam tę salatke, delikatna, smaczna i jak nadmienila Ula trafione połączenie warzyw.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje! Pozdrawiam :))
UsuńRobię ją od lat, bardzo wszystkim smakuje
OdpowiedzUsuńRobię tę sałatkę od lat, ale nie daję cebuli lecz więcej czosnku, daję podgotowaną marchew pokrojoną w ukośne plastry, brokuły zielone młodziutkie, cukinię plasterki i jeśli zdobędę drobne pieczarki to wkładam oczyszczone do słoików. Pycha - smakuje każdemu!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na pyszną sałatkę
OdpowiedzUsuńkuchniavegetarianki
Uwielbiam tą sałatkę! Już po raz kolejny korzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńRobie ta salatke juz drugi rok jest poprostu pycha wszystkim smakuje dziekuje za przepis pozdrawiam serdecznie🤗🤗🤗
OdpowiedzUsuńczy można użyć miodu zamiast cukru i ile?
OdpowiedzUsuńPewnie można, ale na jakie proporcje zamienić to niestety nie wiem. Ja poslodzilabym do smaku.
UsuńA co się stanie jak nie dam oleju?. Zapomniałam
OdpowiedzUsuńNie wiem, ale wydaje mi się, że nic się nie stanie.
UsuńDzisiaj zrobiłam myślę że będzie pyszna
OdpowiedzUsuńSuper, życzę smacznego. To naprawdę dobra sałatka.
Usuń