Składniki: (na blachę 26x34)
6 jajek
czubata szklanka cukru
1 cukier waniliowy
aromat waniliowy
2 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
świeże borówki
Sposób przygotowania:
1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do jednej miski.
2. W drugim naczyniu jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i octem, aż do białości.Porcjami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Zmniejszamy przy tym obroty miksera.
3. Na koniec wlewamy olej z aromatem i miksujemy do połączenia się składników.
4. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierch wykładamy jagody.
5. Pieczemy w 180 st. C przez 40-50 minut do suchego patyczka.
Smacznego!!!
Lubię takie szybkie i " bezmasowe" :-)
OdpowiedzUsuńJuż po samych zdjęciach ciasto wygląda na puszyste i zapewne także świetnie smakowało :) W sam raz na wykorzystanie jagód do wypieków!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)