4 lipca 2014

Ucierane ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami zrobiłam na bazie tego przepisu. (KLIK) Lubię ten przepis, ponieważ ciasto wychodzi bardzo puszyste i mięciutkie.


Składniki: (na blachę 26x34)

6 jajek
czubata szklanka cukru
1 cukier waniliowy
aromat waniliowy
2 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
świeże borówki

Sposób przygotowania:

1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do jednej miski.
2. W drugim naczyniu jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i octem, aż do białości.Porcjami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Zmniejszamy przy tym obroty miksera.
3. Na koniec wlewamy olej z aromatem i miksujemy do połączenia się składników.
4. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierch wykładamy jagody.
5. Pieczemy w 180 st. C przez 40-50 minut do suchego patyczka.

Smacznego!!!
Jagodowe lato

2 komentarze:

  1. Lubię takie szybkie i " bezmasowe" :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już po samych zdjęciach ciasto wygląda na puszyste i zapewne także świetnie smakowało :) W sam raz na wykorzystanie jagód do wypieków!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!