Tym razem do ciasta drożdżowego na racuszki dorzuciłam morele. Wyszły pysznie! Polecam!
Składniki:
300 g mąki
40 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 łyżka cukru
1,5 szklanki mleka
1 jajko
kilka moreli
olejek waniliowy
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Morele płuczemy i osuszamy.
2. Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołeczek i wykruszamy drożdże.
Dodajemy cukier i zalewamy połową letniego mleka. Miskę przykrywamy
ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
3. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy drewnianą
łyżką. Dodajemy pokrojone w kawałki morele i odstawiamy do
wyrośnięcia.
4. Na rozgrzany olej na patelni nakładamy porcjami ciasto i smażymy na
wolnym ogniu z obu stron. Łyżkę za każdym razem zanurzamy w wodzie -
wtedy ciasto nie będzie się do niej kleić.
5. Usmażone racuszki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
bardzo dobre sa takie racuszki.
OdpowiedzUsuńSUPER! PIEKNIE TO WYGLĄDA
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM DO SEIBIE W WOLNEJ CHWILI
WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM
uwielbiam !!! :)
OdpowiedzUsuńJakie super puchate. Aż zrobiłam się głodna.
OdpowiedzUsuń