18 lipca 2014

Drożdżowe racuchy z morelami

Tym razem do ciasta drożdżowego na racuszki dorzuciłam morele. Wyszły pysznie! Polecam!


Składniki:

300 g mąki
40 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 łyżka cukru
1,5 szklanki mleka
1 jajko
kilka moreli
olejek waniliowy
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Morele płuczemy i osuszamy.
2. Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołeczek i wykruszamy drożdże. Dodajemy cukier i zalewamy połową letniego mleka. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
3. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy pokrojone w kawałki morele i odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Na rozgrzany olej na patelni nakładamy porcjami ciasto i smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Łyżkę za każdym razem zanurzamy w wodzie - wtedy ciasto nie będzie się do niej kleić.
5. Usmażone racuszki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!!!

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!