Lubię pieczony drób, takie udko będzie w sam raz na niedzielę i specjalne okazje.
Składniki:
4 udka kurczaka
Marynata:
1/4 szklanki oleju
1 łyżka majonezu
sok z połowy cytryny
1/2 pora
2 łyżeczki miodu
1 płaska łyżeczka soli
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
odrobina pieprzu cayenne
1-2 łyżeczki ziół do drobiu
Sposób wykonania:
1. Mięso umyć i osuszyć.
2. Składniki marynaty dokładnie połączyć i włożyć do niej mięso, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
3. Mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec ok 50 minut w 180 st.C. Przez pierwszą połowę pieczenia mięso przykryć pokrywką lub folią aluminiową, a potem ściągnąć, by udka się ładnie zarumieniały.
Smacznego!!!
Pyszności...
OdpowiedzUsuńWitam Anuś. Upiekłam wczoraj te udka i muszę Ci napisać, że są pyszne. Polecam Twoim czytelnikom. Zdjęcie podeślę na fanpage na priv.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko całą Twoją gromadkę.
Danusiu, cieszę się, że pałki smakowały. Czekam na zdjęcie do galerii :)
UsuńPozdrawiam!
Bardzo dobre teraz moje dziecko chce takiego kurczaczka jesc codziennie
OdpowiedzUsuń