5 lipca 2014

Udka pieczone w marynacie miodowo-cytrynowej

Lubię pieczony drób, takie udko będzie w sam raz na niedzielę i specjalne okazje.


Składniki:

4 udka kurczaka

Marynata:
1/4 szklanki oleju
1 łyżka majonezu
sok z połowy cytryny
1/2 pora
2 łyżeczki miodu
1 płaska łyżeczka soli
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
odrobina pieprzu cayenne
1-2 łyżeczki ziół do drobiu


Sposób wykonania:

1. Mięso umyć i osuszyć.
2. Składniki marynaty dokładnie połączyć i włożyć do niej mięso, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
3. Mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec ok 50 minut w 180 st.C. Przez pierwszą połowę pieczenia mięso przykryć pokrywką lub folią aluminiową, a potem ściągnąć, by udka się ładnie zarumieniały.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Witam Anuś. Upiekłam wczoraj te udka i muszę Ci napisać, że są pyszne. Polecam Twoim czytelnikom. Zdjęcie podeślę na fanpage na priv.
    Pozdrawiam cieplutko całą Twoją gromadkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, cieszę się, że pałki smakowały. Czekam na zdjęcie do galerii :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Bardzo dobre teraz moje dziecko chce takiego kurczaczka jesc codziennie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!