7 lipca 2014

Galaretka z czerwonej porzeczki

Przetworów ciąg dalszy. Przetwory z porzeczek są jednymi z najlepszych. W tamtym roku robiłam na próbę kompoty z czarnej porzeczki  i czarną porzeczkę w cukrze na przeziębienie, a w tym roku zrobiłam już duże porcje bo sprawdziły się super. A teraz zrobiłam jeszcze galaretkę z czerwonej porzeczki.


Składniki:

1 kg czerwonej porzeczki
3/4 lub 1 kg cukru

Sposób wykonania:

1. Porzeczki obrać ze szypułek, opłukać.
2. Włożyć do garnka, rozgnieść i gotować ok. 10 minut.
3. Dokładnie przetrzeć przez sitko, tak aby zostało jak najmniej odpadu.
4. Sok zagotować, wsypać cukier i gotować ok 15-20 minut. Gęstość galaretki można sprawdzić poprzez wylanie kilku kropel na zimny talerz. Jeśli się zetnie, to galaretka jest gotowa.
5. Przelać do słoiczków, mocno zakręcić i postawić do góry dnem.

Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Moja mama taką robi, tylko z czarnej porzeczki:) Bardzo ją lubię, bo smakuje jak galaretka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosze o przepis na czarna porzeczke na przeziębienie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest tutaj:
      kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/07/czarna-porzeczka-w-cukrze-na.html

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!