To chyba już moje ostatnie przetwory z czarnej porzeczki... Tym razem porzeczka jako lek na przeziębienie, gorączkę czy żołądek. Jak wiadomo czarne porzeczki to źródło wielu cennych witamin, przede wszystkim jednej z
najważniejszych dla naszego organizmu witaminy C, rutyny
(witaminy P), witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego oraz wielu
soli mineralnych, w tym potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz
rzadkich mikroelementów, takich jak mangan, bor i jod.Czarna porzeczka ma zbawienny wpływ na wiele dolegliwości, o których
można poczytać w internecie, ale przede wszystkim w znaczny sposób
wzmacnia ona odporność. Po prostu samo zdrowie!
Składniki:
-
1 kg czarnych porzeczek
-
cukier (3-4 łyżki na każdy 300ml słoik)
-
woda
Sposób przygotowania:
1. Umyte czarne porzeczki układamy w słoikach i dodajemy cukier (najpierw uzupełniamy słoik do połowy, dodajemy 3-4 łyżki cukru, ponownie dopełniamy słoik porzeczkami).
2. Dodatkowo do każdego słoika wlewamy odrobinkę wody (20ml).
3. Słoiki zakręcamy, pasteryzujemy 20 minut.
Smacznego!!!
Witaj Aniu.
OdpowiedzUsuńTo jest jeden z najlepszych blogów jakie spotkałam! Mnóstwo przepisów na przetwory, fajna domowa kuchnia, super wykorzystanie, zwykłych, codziennych produktów. Jestem zachwycona. Blog obejrzałam od deski do deski, a teraz obserwuję każdego dnia. Życzę rozwoju tej kulinarnej pasji wielu, wielu pomysłów każdego dnia. Pozdrawiam Karina :-)
Dziękuję bardzo za niezmiernie miłe słowa! Cieszę się, że mój blog ma już kilku stałych bywaczy, no i ,że dołączyłaś do tego grona! Pozdrawiam gorąco Karino i zachęcam do korzystania z przepisów!
Usuńciekawy pomysł, nie stosowała tego nigdy:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja na przechowania lata w słoiku, a że dodatkowo lekarstwo na przeziębienie to już w ogóle duży plus:-)
OdpowiedzUsuńMoja mama tez robiła w ten sposób porzeczki:)
OdpowiedzUsuńnie przypali się bez wody??
OdpowiedzUsuńOczywiście, że nie :)
UsuńCzy można pasteryzować w piekarniku?
OdpowiedzUsuńNie pasteryzowalam jeszcze nic w piekarniku. Trudno powiedziec. Moze i mozna...
UsuńMożna! Od lat pasteryzuje w piekarniku i nigdy nic mi się nie zepsuło. Oczywiście trzeba przestrzegać kilku zasad.Najpierw wypiekam słoiki i zakrętki (rozkręcone), temperatura ok.110-120C i do gorących nakładam zagotowane przetwory. Zakręcam.Brzegi słoików i zakrętki przecieram jeszcze dla pewności wacikiem zmoczonym w spirytusie (przed zakręceniem) i pasteryzuje znów w piekarniku.Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików i wynosi od 20 do 30 minut. Następnie piekarnik wyłączam, uchylam drzwiczki i pozostawiam słoiczki w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Ten spirytus to takie dodatkowe zabezpieczenie.Nigdy nic mi się nie zepsuło, a nie mam chłodnego miejsca na przechowywanie przetworów. Naprawdę polecam!
OdpowiedzUsuńDziękujemy za podpowiedź ;-)
UsuńBardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, tego szukałam, pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam🙂
UsuńTeż tego szukałam ,szybko a co ważne otrzymujemy super lekarstwo 🙂
OdpowiedzUsuńWszystkie informacje jak najbardziej przydatne
OdpowiedzUsuń