30 lipca 2013

Czarna porzeczka w cukrze na przeziębienie

To chyba już moje ostatnie przetwory z czarnej porzeczki... Tym razem porzeczka jako lek na przeziębienie, gorączkę czy żołądek. Jak wiadomo czarne porzeczki to źródło wielu cennych witamin, przede wszystkim jednej z najważniejszych dla naszego organizmu witaminy C, rutyny (witaminy P), witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego oraz wielu soli mineralnych, w tym potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz rzadkich mikroelementów, takich jak mangan, bor i jod.Czarna porzeczka ma zbawienny wpływ na wiele dolegliwości, o których można poczytać w internecie, ale przede wszystkim w znaczny sposób wzmacnia ona odporność. Po prostu samo zdrowie!

Składniki:
  • 1 kg czarnych porzeczek
  • cukier (3-4 łyżki na każdy 300ml słoik)
  • woda
Sposób przygotowania:

1. Umyte czarne porzeczki układamy w słoikach i dodajemy cukier (najpierw uzupełniamy słoik do połowy, dodajemy 3-4 łyżki cukru, ponownie dopełniamy słoik porzeczkami).
2. Dodatkowo do każdego słoika wlewamy odrobinkę wody (20ml).
3. Słoiki zakręcamy, pasteryzujemy 20 minut.

Smacznego!!!

16 komentarzy:

  1. Witaj Aniu.
    To jest jeden z najlepszych blogów jakie spotkałam! Mnóstwo przepisów na przetwory, fajna domowa kuchnia, super wykorzystanie, zwykłych, codziennych produktów. Jestem zachwycona. Blog obejrzałam od deski do deski, a teraz obserwuję każdego dnia. Życzę rozwoju tej kulinarnej pasji wielu, wielu pomysłów każdego dnia. Pozdrawiam Karina :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za niezmiernie miłe słowa! Cieszę się, że mój blog ma już kilku stałych bywaczy, no i ,że dołączyłaś do tego grona! Pozdrawiam gorąco Karino i zachęcam do korzystania z przepisów!

      Usuń
  2. ciekawy pomysł, nie stosowała tego nigdy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna propozycja na przechowania lata w słoiku, a że dodatkowo lekarstwo na przeziębienie to już w ogóle duży plus:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama tez robiła w ten sposób porzeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie przypali się bez wody??

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można pasteryzować w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pasteryzowalam jeszcze nic w piekarniku. Trudno powiedziec. Moze i mozna...

      Usuń
  7. Można! Od lat pasteryzuje w piekarniku i nigdy nic mi się nie zepsuło. Oczywiście trzeba przestrzegać kilku zasad.Najpierw wypiekam słoiki i zakrętki (rozkręcone), temperatura ok.110-120C i do gorących nakładam zagotowane przetwory. Zakręcam.Brzegi słoików i zakrętki przecieram jeszcze dla pewności wacikiem zmoczonym w spirytusie (przed zakręceniem) i pasteryzuje znów w piekarniku.Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików i wynosi od 20 do 30 minut. Następnie piekarnik wyłączam, uchylam drzwiczki i pozostawiam słoiczki w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Ten spirytus to takie dodatkowe zabezpieczenie.Nigdy nic mi się nie zepsuło, a nie mam chłodnego miejsca na przechowywanie przetworów. Naprawdę polecam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję bardzo, tego szukałam, pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Też tego szukałam ,szybko a co ważne otrzymujemy super lekarstwo 🙂

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystkie informacje jak najbardziej przydatne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!