Bardzo pyszny pomysł na pierś z kurczaka inaczej. Przepis podaję z moimi zmianami. Takie danie smakuje i na ciepło i na zimno. Na ciepło zjedliśmy na obiad z surówką z kapusty, a na zimno pokrojone w plasterki podałam jako przekąskę :)
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
1 płat ciasta francuskiego
2 plastry sera żółtego
25 dag pieczarek
1 mała cebulka
1 jajko
pieprz
oregano
przyprawa do kurczaka
olej
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić na cztery porcje. Mięso posypać przyprawą do kurczaka, oregano, pieprzem.
2. Cebulkę posiekać, a obrane pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulkę, a potem pieczarki i dusić do odparowania wody.
3. Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na cztery porcje, każdą naciąć po obu stronach wzdłuż dłuższego boku (jak na drożdżowe warkoczyki). Ułożyć porcję mięsa, a na nią ostudzone pieczarki i plaster sera żółtego. Zapleść paski ciasta na zmianę (raz prawy, raz lewy).
4. Gotowe porcje włożyć na 10-15 minut do lodówki, potem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na blaszce wyłożonej papierem w 200 st. C. Piec 30-50 minut (w zależności od piekarnika - u mnie piekły się 50 minut). Ciasto powinno być złociste i chrupiące.
5. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami lub na zimno pokrojone w plasterki jako przekąska.
Smacznego!!!
Źródło: W mojej kuchni
Uwielbiam kurczaka w cieście francuskim. W sumie uwielbiam każde danie zawierające w sobie ciasto francuskie. Pycha. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, A.
Uwielbiam to połączenie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i zapewne też tak smakuje:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, muszę spróbować :) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńoczywiście i ja nieco zmodyfikowałam Twój przepis, ale danie wyszło nie mniej pysznie :) DZIĘKI
OdpowiedzUsuńJest cudowne! Nawet mojemu,bardzo wybrednemu posmakowało :)
OdpowiedzUsuńI o to chodzi by nawet tym naszym wybrednym (mężom i nie mężom) smakowało :)
UsuńPrzepis jest mega super!!! Szybki bardzo dobry i nadający się na każdą okazję....:) Rewelacja!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie!
UsuńMnie bardziej interesuje przepis na surówkę z kapusty. Jest gdzies dostępny? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńhttp://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/05/surowka-z-modej-kapusty-z-koperkiem.html
UsuńA mi ładnie się upieklo a jak zaczęłam kroić to pełno wody i z ciasta zakalec sie zrobil a wycisnelam pieczarki... Ale pewnie słabo i puściły wodę?
OdpowiedzUsuńTrudno powiedziec... Moze i pieczarki slabo odparowane. Ale zeby z ciasta francuskiego zrobic zakalec to ciekawe... Nigdy nie zdarzylo mi sie... Moze kurczak byl naszpikowany woda i dlatego trz mpglo tak sie stac.
Usuń