15 lipca 2013

Placuszki z cukinii i ziemniaków

Te placuszki polecam podać z sosem tzatziki - smakują rewelacyjnie!


Składniki (na ok. 10 sztuk):

1 cukinia (u mnie 300 g)
4 ziemniaki
1 mała cebulka
2 jajka
4 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
1 łyżka otrąb
1 łyżka łuskanego słonecznika

Sposób przygotowania:

1. Cukinię myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyciskamy cukinię z nadmiaru wody.
2. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce (o mniejszych oczkach niż ścieraliśmy cukinię). Ziemniaki dodajemy do cukinii.
3. Cebulkę drobno siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Jeśli ciasto jest za wolne, to należy dodać mąki.
4. Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z sosem tzatziki lub innym jogurtowym sosem.



Smacznego!!!
A oto inne propozycje na wykorzystanie cukinii:

Obiady:
Złote placuszki z cukinii
Zielone placuszki z cukinii
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 
Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami
Leczo z cukinią i kiełbasą 
Mięso mielone z cukinią i pieczarkami
Zupa-krem z cukinii i ziemniaków

Przetwory:
Leczo z cukinii na zimę
Sałatka z cukinii i papryki
Cukinia waniliowa
Pasztet z cukinii

10 komentarzy:

  1. Widzę, że na blogach zaczyna królować cukinia. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z orzeźwiającym tzatziki muszą smakować idealnie:)

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam aż zgłodniałam :) muszą być pycha !!! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie te placuszki wyglądają i pewnie tak smakują,tylko tak się zastanawiam,czy ziemniaki nie są jeszcze zbyt wodniste.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje zdecydowanie były bardzo dobre do robienia placuszków. Ale nie wiem co to za gatunek...

      Usuń
  5. Ostatnio robiłam placuszki z cukinii i je pokochałam, są wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wyglądają i muszą wyśmienicie smakować. Takich jeszcze nie jadłam. Robię z cukinia i żółtym serem. Ale Tw na pewno do usmażenia w najbliższym czasie!:) Co rusz chcę coś od Ciebie małpować, tylko kiedy na to wszystko znaleźć czas:). Pozdr A

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małpowanie nie jest złe :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. mniam!:) u mnie też dziś cukinia ale faszerowana:) takie placuszki też robię:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dobry pomysł, zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!