Z przetworów czereśniowych robiłam dotychczas tylko kompot. Ale w tym roku zrobiłam też porcję dżemu na spróbowanie. Ponieważ 2 łyżki nie chciały się już mieścić do żadnego słoiczka, wylądowały na kanapkach. Poezja smaku - dżem z czereśni jest pycha! Polecam. Z podanej porcji wyszły mi 3 słoiki 400ml.
Składniki:
1 kg wypestkowanych czereśni
2 niepełne szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1 konfiturex
sok z połowy cytryny
Sposób przyrządzenia:
1. Wydrylowane czereśnie wsypujemy do garnka, wlewamy pół szklanki wody i chwilę smażymy, mieszając od czasu do czasu. Wsypujemy konfiturex, dokładnie mieszamy i smażymy 1-2 mniuty od zagotowania.
2. Dodajemy cukier i sok z cytryny, całość smażymy i mieszamy 5-10 minut.
3. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy wieczka i stawiamy słoiczki do góry nogami. Dżemu nie pasteryzujemy.
Smacznego!!!
Aniu smaku narobiłaś ogromnego, ale kiedy Ty znajdujesz na to wszystko czas? :)
OdpowiedzUsuńTaki dżemik musi smakować wybornie. Uwielbiam domowe przetwory :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
To ile w koncu tego cukru? 2 niepelne szklanki czy 1/2 ?
OdpowiedzUsuń2 niepełne szklanki cukru i 1/2 szklanki wody
Usuń