23 lipca 2013

Dżem czereśniowy

Z przetworów czereśniowych robiłam dotychczas tylko kompot. Ale w tym roku zrobiłam też porcję dżemu na spróbowanie. Ponieważ 2 łyżki nie chciały się już mieścić do żadnego słoiczka, wylądowały na kanapkach. Poezja smaku - dżem z czereśni jest pycha! Polecam. Z podanej porcji wyszły mi 3 słoiki 400ml.


Składniki:

1 kg wypestkowanych czereśni
2 niepełne szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1 konfiturex
sok z połowy cytryny

Sposób przyrządzenia:

1. Wydrylowane czereśnie wsypujemy do garnka, wlewamy pół szklanki wody i chwilę smażymy, mieszając od czasu do czasu. Wsypujemy konfiturex, dokładnie mieszamy i smażymy 1-2 mniuty od zagotowania.
2. Dodajemy cukier i sok z cytryny, całość smażymy i mieszamy 5-10 minut. 
3. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy wieczka i stawiamy słoiczki do góry nogami. Dżemu nie pasteryzujemy.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Aniu smaku narobiłaś ogromnego, ale kiedy Ty znajdujesz na to wszystko czas? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki dżemik musi smakować wybornie. Uwielbiam domowe przetwory :)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  3. To ile w koncu tego cukru? 2 niepelne szklanki czy 1/2 ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 niepełne szklanki cukru i 1/2 szklanki wody

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!