Składniki:
- czarne porzeczki (u mnie 7-litrowe wiaderko)
- 2 kg cukru (lub wedle smaku)
Sposób przygotowania:
1. Umyte porzeczki umieszczamy w koszyku od sokownika.
2. Całość podgrzewamy, pamiętając, by uzupełniać wodę w dolnym pojemniku.
3. Gotowy sok jest odprowadzany rurką do garnka. Pulpę owocową zachowujemy na galaretkę.
4. Do garnka z powstałym sokiem wsypujemy cukier (u mnie 2 kg cukru). Zagotowujemy, zdejmujemy pianę i przelewamy gorący sok do przygotowanych wcześniej słoików lub butelek i zakręcamy wieczka.
5. Przed podaniem sok rozcieńczamy z wodą.
Smacznego!!!
oo.. to teraz już nie wiem: robić sok czy dżem?
OdpowiedzUsuńAle masz zapasów ;D
Można zrobić i sok i dżem. Dziś dałam przepis na sam sok, ale na chwili podam przepis jak zrobić z pozostałej pulpy owocowej galaretko-dżem z czarnych porzeczek :) Tak więc zapraszam!
UsuńTeż się wzięłam za porzeczki. Na razie zrobiłam dżem i kompoty. A o soku pomyslę, bo w zimie czesto kupuję skondensowany sok porzeczkowy jako dodatek do herbaty, a w sumie mozna mieć własny i wiedzieć, co się pije. A tak w ogóle, to smaczniutko tu u Ciebie!!:) Pozdrawiam A
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńSok porzeczkowy jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Do herbatki będzie jak znalazł!
nie trzeba pasteryzować słoiczków później?
OdpowiedzUsuńNie trzeba. Sok, który wlewamy do słoików musi być gorący, zakręcamy mocno, przykrywamy np. ręcznikiem i wieczka złapią i będą trzymać. Robię tak i jest dobrze, moja mama robi tak od wielu wielu lat :)
Usuńdzięki za szybką odpowiedź:)
UsuńA jak zrobić sok bez sokownika? bardzo proszę o odpowiedz.
OdpowiedzUsuńCzy ten cukier jest konieczny ?
OdpowiedzUsuńBez cukru sok będzie bardzo kwaśny - poza tym cukier lepiej konserwuje, nie wiem ile sok owocowy wytrwałby bez cukru...
Usuńmam sok z czarnej i czerwonej porzeczki czy mogę zakorkować go jak wino korkiem
OdpowiedzUsuńmam sok z sokownika z porzeczki czy mogę zakorkować go jak wino korkiem z korka ,czy sok ma być gorący?
OdpowiedzUsuńWlewam sok gorący i zakręcam zakrętki. Ale jak to będzie w butelce po winie to nie mam pojęcia...przykro mi - tu nie pomogę...
UsuńMoja mama robiła sok w dużym szklanym balonie , w zimie nalewała do dzbanka i piliśmy z wodą , było zdrowe i smaczne .Dzisiaj zapomniał jak to zrobić .
OdpowiedzUsuń