10 lipca 2013

Sok z czarnej porzeczki

Bogactwo witamin zamknięte w buteleczkach na zimę będzie jak znalazł :)


Składniki:

czarne porzeczki (u mnie 7-litrowe wiaderko)
2 kg cukru (lub wedle smaku)

Sposób przygotowania:

1. Umyte porzeczki umieszczamy w koszyku od sokownika.
2. Całość podgrzewamy, pamiętając, by uzupełniać wodę w dolnym pojemniku.
3. Gotowy sok jest odprowadzany rurką do garnka. Pulpę owocową zachowujemy na galaretkę.
4. Do garnka z powstałym sokiem wsypujemy cukier (u mnie 2 kg cukru). Zagotowujemy, zdejmujemy pianę i przelewamy gorący sok do przygotowanych wcześniej słoików lub butelek i zakręcamy wieczka.

5. Z podanej porcji wyszło mi 7 butelek jak na zdjęciu i 4 słoiki po dżemach.
6. Przed podaniem sok rozcieńczamy z wodą.

Smacznego!!!

Owoce z sadu i dzialki
 

13 komentarzy:

  1. oo.. to teraz już nie wiem: robić sok czy dżem?
    Ale masz zapasów ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić i sok i dżem. Dziś dałam przepis na sam sok, ale na chwili podam przepis jak zrobić z pozostałej pulpy owocowej galaretko-dżem z czarnych porzeczek :) Tak więc zapraszam!

      Usuń
  2. Też się wzięłam za porzeczki. Na razie zrobiłam dżem i kompoty. A o soku pomyslę, bo w zimie czesto kupuję skondensowany sok porzeczkowy jako dodatek do herbaty, a w sumie mozna mieć własny i wiedzieć, co się pije. A tak w ogóle, to smaczniutko tu u Ciebie!!:) Pozdrawiam A

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!
      Sok porzeczkowy jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Do herbatki będzie jak znalazł!

      Usuń
  3. nie trzeba pasteryzować słoiczków później?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba. Sok, który wlewamy do słoików musi być gorący, zakręcamy mocno, przykrywamy np. ręcznikiem i wieczka złapią i będą trzymać. Robię tak i jest dobrze, moja mama robi tak od wielu wielu lat :)

      Usuń
    2. dzięki za szybką odpowiedź:)

      Usuń
  4. A jak zrobić sok bez sokownika? bardzo proszę o odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ten cukier jest konieczny ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez cukru sok będzie bardzo kwaśny - poza tym cukier lepiej konserwuje, nie wiem ile sok owocowy wytrwałby bez cukru...

      Usuń
  6. mam sok z czarnej i czerwonej porzeczki czy mogę zakorkować go jak wino korkiem

    OdpowiedzUsuń
  7. mam sok z sokownika z porzeczki czy mogę zakorkować go jak wino korkiem z korka ,czy sok ma być gorący?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wlewam sok gorący i zakręcam zakrętki. Ale jak to będzie w butelce po winie to nie mam pojęcia...przykro mi - tu nie pomogę...

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!