23 lipca 2013

Ogórki konserwowe (korniszony) II

Inna wersja ogórków konserwowych. W ubiegłym sezonie zrobiłam z inną zalewą - wyszły równie pyszne jak te, co robiłam do tej pory. Zapraszam też na moje podstawowe ogórki korniszony oraz korniszony z miodem.



Składniki:

3-4 kg drobnych ogórków

Zalewa:
3 litry wody
1/2 litra octu (10%)
2 szklanki cukru
5 łyżek soli

Do każdego słoika wkładamy:
kawałek korzenia chrzanu
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
gorczyca
ząbek czosnku
plasterek cebuli
kilka plasterków marchewki
koper

Sposób przygotowania:

1. Zalewę zagotowujemy i studzimy.
2. Ogórki dokładnie myjemy.
3. Do wyparzonych słoików wkładamy składniki wymienione powyżej oraz ogórki. Zalewamy chłodną lub zimną zalewą, zakręcamy.
4. Słoiki pasteryzujemy 5-10 minut od zagotowania.

Z podanej porcji wyszło mi 13 słoików (większość 0,7l i kilka 0,9l).
Smacznego!!!

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!