Składniki: (wyszło mi 8 drożdżówek)
Ciasto:
250 g mąki pszennej - dałam troszkę więcej do podsypania
20 g świeżych drożdży
1 jajko
125 ml letniego mleka
1/4 szklanki cukru - w oryginale miód
50 g masła
sól
Ser:
200 g sera twarogowego
1 małe jajko (troszkę rozbełtanego jajka zostawiamy do posmarowania drożdżówek)
1/4 szklanki cukru - może być cukier puder
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
+ ok. 1 szklanka jagód
Sposób przygotowania:
1. Robimy rozczyn: drożdże mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, aż zrobią się płynne, wlewamy połowę letniego mleka i dodajemy 1 łyżkę mąki - mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól, cukier, roztopione letnie masło. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto - podsypujemy mąką, jeśli ciasto jest kleiste lub za rzadkie. Gładkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
3. Składniki na masę serową miksujemy. Pamiętajmy, aby zostawić trochę rozbełtanego jajka do posmarowania drożdżówek!
4. Z podrośniętego ciasta formułujemy kule, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużej odległości. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do podrośnięcia na ok. 20-30 minut.
5. Kiedy kule się napuszą, w każdej robimy wgniecenie za pomocą dna szklanki, do środka nakładamy po łyżce sera, posypujemy jagodami wedle uznania i posypujemy odrobiną cukru. Boki drożdżówek smarujemy pozostawionym rozbełtanym jajkiem.
6. Drożdżówki wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
Smacznego!!!
Ale narobiłaś mi smaczku na takie drożdżóweczki....wyglądają pięknie:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne, takie można jeść o każdej porze :)
OdpowiedzUsuńmniam! domowe najlepsze
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/
ale bym sobie taką jedną drożdżóweczkę schrupała
OdpowiedzUsuńsuper bułeczki!
OdpowiedzUsuń