19 lipca 2013

Kruche ciasto z morelami

Uwielbiam ciasta z morelami. 


Składniki (u mnie blaszka 25 x 30 cm):

Ciasto kruche:
2,5 szklanki mąki
pół szklanki cukru
1 kostka margaryny
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
2 łyżki kwaśnej śmietany

Piana:
4 białka
pół szklanki cukru (w oryginale 1 szklanka)
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Owoce:
500 g wydrylowanych świeżych moreli

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Obie zawinąć w woreczek foliowy, większą część włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażarki na 30 minut.
2. Z cukru i białek ubić sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować na gładko.
3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć większe kruche ciasto. Na cieście rozłożyć morele, a na owoce ubitą pianę. Na pianę zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto.
4. Całość piec przez 50-60 minut w 180 st. C (aż się ładnie zrumieni).

Smacznego!!!

 

7 komentarzy:

  1. ja uwielbiam suszone morele, a cisto ze świeżych musi być cudne, :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już chyba wiem co zrobię z moimi owocami ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Ale pysznie wygląda. Z morelami jeszcze nie robiłam żadnego ciasta! I znów trzeba by zmałpować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kruche ciasta i pianka to idealne połączenie. Dziękuję za tak obfity udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!