Zapraszam na dżem z cukinii według receptury mojej mamy.
Składniki:
3 kg cukinii
3 - 4 łyżeczki kwasku cytrynowego
80 dag cukru
3 dowolne galaretki (one nadadzą dżemowi kolorek)
Sposób przygotowania:
1. Cukinię obrać, jeśli są duże pestki, to należy się ich pozbyć. Pokroić w kostkę, dodać kwasek cytrynowy, wymieszać i zostawić na noc.
2. Następnego dnia cukinię odcisnąć z nadmiaru soku, przełożyć do garnka i smażyć, aż cukinia się rozgotuje i rozpadnie.
3. Dodać cukier i nadal smażyć do rozpuszczenia.
4. Wsypać dowolne galaretki, wymieszać do rozpuszczenia i gorący dżem przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików. Zakręcić, odwrócić do góry dnem aż do ostygnięcia. Nie trzeba pasteryzować.
Smacznego!!!
o.. jeszcze takiego nie jadlam..:)
OdpowiedzUsuńmój ulubiony dżem, też taki robię i bardzo go lubię, polecam:)
OdpowiedzUsuńSłyszałam o cieście z cukinią, ale dżem...Intryguje i ciekawi mnie jego smak;-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, polecam! Jest naprawdę pyszny!
Usuń
OdpowiedzUsuńAniu, Aniu witam cię. trafiłam tutaj wczoraj i taaaaak mi się podoba ze ho ho!!! Mam pytanie ile tego kwasku 4g? Cała torebka kwasku to 40g. Proszę o info, dzisiaj wieczorem walczę z cukinią!!! Monika
Witam, cieszę się, że Ci się tutaj podoba :)
UsuńA co do kwasku cytrynowego to źle wpisałam - powinno być 3-4 łyżeczki kwasku, czyli znacznie więcej niż podałam. Dzięki za zwrócenie uwagi - już poprawiam!
Pozdrawiam!
Dziękuję. Monika
UsuńDżemik fajny, coś innego, nowego. Musiałam zrobić drugi raz bo każdy chciał spróbować i niewiele zostało. Polecam, dałam trochę mniej cukru. Monika
UsuńWitam. Polecam inną wersję - pomarańczową
OdpowiedzUsuń5 kg obranej cukinii bez gniazd nasiennych(połowę na tarce, połowę w kosteczkę)
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 kg cukru
5 łyżeczek kwasku
4 galaretki pomarańczowe
1 aromat pomarańczowy do ciast.
Samą cukinię rozgotowuję tak aby kosteczki zostały. Dodaję pozostałe składniki i gotuję ok. pół godziny. I w słoiczki... Cudo do gofrów, naleśników cias. Pozdrawiam Kasia
Dziękuję za przepis, pozdrowienia!
UsuńMam pytanko czy ten Dżemik można zrobić z dyni. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDynia niestety nie puści tyle soku co cukinia...Moja mama próbowała i musiała dolać dużo wody, a i tak się przypalało. Robiłam dżem z dyni, ale inaczej. Może na czasie rzucę na bloga.
UsuńPozdrawiam!
Aniu. Czy ten dżem wytrzyma od lata do następnego lata . Fajny kanał .A niu . Pozdrawiam cię ! Karolina
OdpowiedzUsuńWitam, Dżem spokojnie wytrzyma. U mnie są jeszcze 3 słoiczki z roku 2014 i nic im nie dolega :)
UsuńPamiętaj o porządnym wyparzeniu słoiczków i wieczek,
pozdrawiam!
Wygląda ciekawie, do tej pory cukinia kojarzyła mi się tylko z taką ze słoika :)
OdpowiedzUsuńTa też jest ze słoika, tylko to dżem :) Polecam!
UsuńKolejny dżem tym razem z cukini. Już nie mogę doczekać się aby spróbować. Pozdrawiam Kate
OdpowiedzUsuńWidze, ze cukinia u Ciebie bardzo obrodzila. Narobilas tyle cukiniowych przetworow:-)
UsuńDokładnie. Cukinia rośnie jak szalona więc przetwarzam na wiele sposobów. Pozdrawiam Kate
OdpowiedzUsuń