sobota, 13 lipca 2013

Ciasto św. Jakuba

W pierwszej kolejności ciasto urzekło mnie swoim wyglądem. Chociaż jest przy nim trochę pracy, naprawdę warto! Jest i pyszne i efektownie się prezentuje na stole!


Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1 margaryna lub masło
6 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka śmietany

Różowa pianka:
6 białek
6 łyżek cukru
3 kisiele wiśniowe
drylowane wiśnie (mogą być z syropu)
 
Dowolny krem budyniowy, u mnie taki:
2 budynie śmietankowe
2,5 szklanki mleka
3 łyżki cukru
1 kostka masła

Sposób przygotowania:

1. Robimy ciasto: margarynę rozcieramy z mąką, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Całość chłodzimy. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 6 równych części.
2. Jedną część ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę.
3. 2 białka ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru, dodajemy 1 kisiel, miksujemy. Piankę wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto, wykładamy 1/3 drylowanych wiśni. Wałkujemy drugie ciasto i przykrywamy nim piankę z wiśniami. Całość pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.
4. W taki sam sposób pieczemy jeszcze dwa placki z pozostałych składników.
5. Z mleka, budyniu i cukru gotujemy budyń. Ostudzony budyń ucieramy z masłem na gładki krem.
6. Wystudzone placki przekładamy kremem budyniowym (ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto). Całość posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!!!
W wiśniowym sadzie 2013

17 komentarzy:

  1. fajnie wygląda, taka wieżyczka kolorowa :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Joanna
    Pięknie wygląda to ciasto, poczęstowałabym się:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ musi imponująco smakować i wygląda tak pięknie ;) !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ wysokie! Troszkę czasu pewnie mu poświęciałaś:)Ale wizualnie powala na kolana:)

    OdpowiedzUsuń
  5. No, no, efektowne to ono jest :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Skąd ta nazwa? świetne ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc, nie wiem skąd ta nazwa. Można go też spotkać z nazwą "placek Jakuba".

      Usuń
  7. Wow, jakie wysokie i bogate! Uwielbiam takie przekładańce ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale to ciacho jest wysokie! Pycha: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedno z najwyższych jakie dotychczas robiłam (poza tortami) :) Ale warte zachodu!

      Usuń
  9. pycha i wieżowiec.;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I o to właśnie chodzi - ma być pyszne i efektownie wysokie!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!