12 września 2016

Łagodny sos słodko-kwaśny do słoików

Koleżanka z pracy przyniosła do wypróbowania sos, który robi już od kilku lat. Bardzo mi posmakował, ale delikatnie go złagodziłam poprzez odjęcie części octu. Polecam do makaronu, ryżu, mięsa :)


Składniki:

3 kg pomidorów
1 kg cebuli
3 duże papryki (żółta, czerwona i zielona)
1 puszka ananasów wraz z sokiem
6 zmiażdżonych ząbków czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki soli
2 łyżki musztardy
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
1 łyżka curry
1 łyżka pieprzu
2,5 szklanki cukru
1/2 lub 3/4 szklanki octu 10% (w oryginale 1 szklanka)
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę lub w ćwiartki, przełożyć do garnka i trochę rozgotować. Można też całe pomidory ze skórką pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, rozgotować, potem przetrzeć przez sito.
2. Cebulę pokroić w półtalarki i wrzucić do pomidorów. Gotować 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
3. Paprykę i ananasa pokroić w kostkę. Do gotujących się pomidorów dodać pozostałe składniki razem z przyprawami poza mąką i syropem z puszki po ananasie. Gotować 30 minut.
4. Mąkę wymieszać z syropem, wlać do sosu, dokładnie wymieszać. Gorący sos przekładać do słoików. Zakręcać i odstawić do góry dnem do wystudzenia.

Smacznego!!!

*Można też dodać 1 puszkę odsączonej kukurydzy.

3 komentarze:

  1. Aniu, to doskonały sos. Zapisuję przepis i chętnie z niego skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo przyjemny sos, bardzo chętnie przygotujemy go nawet nie w wersji wekowej. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale po co 2,5 szklanki cukru? Cukier jest niezrowy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!