23 września 2016

Pizzerinki

Coś dla miłośników pizzy :) Pizzerinki fajnie sprawdzają się na spotkaniach towarzyskich. Wystarczy je wcześniej przygotować, a potem przed podaniem odgrzać w mikrofalówce lub piekarniku i gotowe :) Do ich przygotowania były użyte Mąka Szymanowska oraz Olej Polski Rzepakowy.



Składniki:

Ciasto:
1/2 kg mąki (użyłam Szymanowskiej)
5 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1,5 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oleju (użyłam Polskiego Oleju Rzepakowego)
1 łyżeczka soli

Do posmarowania:
użyłam keczupu z cukinii, dodałam ziół prowansalskich

Dodatki (wedle uznania), a u mnie:
mięso z 1 pieczonego udka
kilka małych pieczarek
ogórki kiszone
pomidory
tarty ser mozzarella
cebula

Sposób wykonania:

1. Robimy rozczyn, drożdże rozcieramy z cukrem, aż zrobią się płynne, dodajemy 2-3 łyżki mąki i połowę ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy, aż podrosną.
2. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy wyrośnięty rozczyn, olej i resztę wody, zagniatamy elastyczne gładkie ciasto. Odstawiamy do podwojenia swojej objętości.
3. W międzyczasie przygotowujemy sobie dodatki. Cebulę kroimy w krążki, mięso w kosteczkę, ogórki kiszone i pieczarki w plasterki.
4. Ciasto po wyrośnięciu lekko wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki (użyłam szerokiego kubka). Każdy krążek smarujemy sosem, układamy dodatki i posypujemy tartą mozzarellą.
5. Pieczemy ok 10-15 minut w 200 st C.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Świetne, brakuje mi takich rarytasków. Ja ostatnio zdrowo z www.kcalmar.com. Polecam Ci ich apkę, może Cię zainspirują!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!