Kruche ciasto ze śliwkami i serem

W weekend upiekłam ciasto z moimi ulubionymi śliwkami węgierkami :) Ciasto jest nie tylko smaczne, ale też proste i szybkie.


Składniki (blaszka 24x28cm):

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
100 g zimnego masła
1/2 szklanki cukru pudru
16 g cukru waniliowego
1 jajko
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ser:
500 g sera białego (u mnie wiaderkowy)
3 jajka
2 łyżki cukru

Dodatkowo:
śliwki węgierki

Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki

Sposób wykonania:

1. Zagnieść kruche ciasto, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem blaszkę, robiąc jednocześnie wysoki rant.
2. Ser zmiksować z jajkami i cukrem. Wylać na ciasto.
3. Na wierzch ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu.
4. Zrobić kruszonkę i posypać całość.
5. Piec w 180 st.C przez ok 60 minut.

Smacznego!!!

9 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!