21 października 2016

Rolada mięsna ze szpinakiem i jajkiem

Zupełnie ostatnio nie mam czasu na gotowanie, a nie mówiąc już o blogowaniu... Dlatego szybciutko wklepałam przepis i oto jest - fajna pyszna mięsna rolada z dodatkiem szpinaku i jajek. Można jeść na ciepło do obiadu, jak i na zimno pokrojoną w plasterki do pieczywa. Ładnie też prezentowałaby się na świątecznym stole, więc warto zachować przepis :-)


Składniki (na dwie aluminiowe keksówki 20x7cm):

Mięso:
1 kg mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 sucha kajzerka + mleko do namoczenia
1 surowe jajko
sól, pieprz
majeranek
1-2 łyżki suchej kaszy manny

Szpinak:
1 paczka mrożonego szpinaku (u mnie 450 g)
3 ząbki czosnku
sól, pieprz

Dodatkowo:
3-4 ugotowane na twardo jajka

Sposób wykonania:

1. Masę mięsną przygotowujemy tak jak na kotlety mielone: mięso mieszamy z surowym jajkiem, 1 drobno posiekaną (a najlepiej zmieloną w maszynce) cebulą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, kajzerką namoczoną, a następnie odciśniętą z mleka, doprawiamy solą, pieprzem ,majerankiem, dodajemy kaszę manną i dokładnie mieszamy, najlepiej ręką.
2. Szpinak przekładamy na patelnie, dusimy, aż woda wyparuje, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, sól i pieprz.
3. Jajka na twardo kroimy w kostkę.
4. Wszystkie składniki dzielimy na pół i robimy dwie rolady: mięso wykładamy na kształt prostokąt na folię spożywczą, smarujemy szpinakiem i wykładamy jajka.  Zwijamy w roladę, pomagamy sobie folią i ostrożnie, ale zdecydowanie przekładamy do foremek natłuszczonych margaryną i oprószonych bułką tartą. Wierzch rolady również oprószamy bułką tartą, kładziemy kawałki masła.
5. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 1 godzinę. 10 minut przed końcem pieczenia polecam włączyć termoobieg - rolady ładnie zarumienią się z wierzchu.
6. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem, lub na zimno - wtedy rolady należy pozostawić w foremkach do całkowitego ostudzenia.

Smacznego!!!
 

4 komentarze:

  1. Pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie! :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłaś szybko i zrobiłaś pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wygląda, lubię takie kolorowe zawijasy :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!