3 października 2016

Kruche ciasto ze śliwkami i serem

W weekend upiekłam ciasto z moimi ulubionymi śliwkami węgierkami :) Ciasto jest nie tylko smaczne, ale też proste i szybkie.


Składniki (blaszka 24x28cm):

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
100 g zimnego masła
1/2 szklanki cukru pudru
16 g cukru waniliowego
1 jajko
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ser:
500 g sera białego (u mnie wiaderkowy)
3 jajka
2 łyżki cukru

Dodatkowo:
śliwki węgierki

Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki

Sposób wykonania:

1. Zagnieść kruche ciasto, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem blaszkę, robiąc jednocześnie wysoki rant.
2. Ser zmiksować z jajkami i cukrem. Wylać na ciasto.
3. Na wierzch ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu.
4. Zrobić kruszonkę i posypać całość.
5. Piec w 180 st.C przez ok 60 minut.

Smacznego!!!

11 komentarzy:

  1. Z serem, mniam, wygląda pysznie :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie taki proste przepisy są najlepsze a ciasta najsmaczniejsze. Takie ciasto ze śliwkami jest najlepsze na jesień. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, z tym serowym wsadem musiało smakować obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kruche ciasto to najlepsza rzecz na świecie :) uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszniutkie
    Dzięki śliczne za prosty i szybki
    przepis długo juz mi się nie udało zrobic takiej pychotka i to w 15 min.
    Nie miałam twarogu to zastąpiłam to wiejskim i Philadelphia Mniaaam Polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!