23 czerwca 2015

Botwinka pasteryzowana z koperkiem na zimę

Oto moja druga wersja pasteryzacji botwinki na zimę. Tym razem dodałam koperku i czosnku, dzięki temu botwinka będzie miała aromatyczny smak.


Składniki:

4 duże pęczki botwinki
1 wiązka koperku
po 1 ząbku czosnku na słoik

Zalewa (na 1 litr wody)*:
1 litr wody
1 płaska łyżka soli
1 łyżka cukru
2 łyżki octu

Sposób wykonania:

1. Botwinkę przebrać, zostawić tylko zdrowe nieuszkodzone liście. Dobrze wypłukać.
2. Liście pokroić w paski, a obrane buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej.
3. W słoikach ciasto ułożyć część startych buraków i pokrojoną botwinkę, dodać po 1 łyżce siekanego koperku na słoik i po 1 przekrojonym ząbku czosnku.
4. Zalewę zagotować, zalać słoiki, zakręcić i pasteryzować 20 minut.

Smacznego!!!

* do takiej ilości botwinki zużyłam 2,5 litra zalewy, wyszło mi 6 słoików o pojemności 0,7.


3 komentarze:

  1. Świetny sposób na botwinkę. W zimie jak znalazł. Robię tak samo Aniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tego typu przetworów nie robiłam,ale to dla mnie pomysł by wykorzystać tę propozycje;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wykorzystam ten przepis jutro biegnę na ryneczek i działam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!