Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1/2 kg drobno zmielonego sera białego (u mnie wiaderkowe)
3-4 łyżki cukru
1/2 litra śmietany 30%
1 opakowanie śmietany śnieżki
2 galaretki cytrynowe
1-2 łyżki cukru pudru
Kokos:
100 g wiórków kokosowych
2 płaskie łyżki cukru kryształu
5 dag masła
Dodatkowo:
1 słoik dżemu jasnego (np. morelowego lub brzoskwiniowego)
Sposób wykonania:
1. Zrobić biszkopt: białka ubić, stopniowo dodać cukier i żółtka. Na końcu delikatnie wmieszać mąki i proszek do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę (36x24cm). Piec 30-40 minut w 180 st.C. Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty.
2. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Ser utrzeć z cukrem kryształem, dodać połowę tężącej galaretki. Śmietanę ubić ze śnieżką, dodać cukier puder i na końcu pozostałą tężącą galaretkę. Ubitą pianę połączyć delikatnie z serem.
3. Kokos: Wszystkie składniki rozgrzać na patelni, zrumienić.
4. Przełożenie ciasta (od dołu):
biszkopt
3/4 masy serowej
biszkopt
pozostała masa serowa
jasny dżem
kokos
5. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
Smacznego!!!
Wygląda doskonale. Dla mnie ciasto z kokosem to coś co lubię najbardziej. Ummm, mniam... Po prostu niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńMusi być niesamowicie delikatne.Bardzo udane ciasto;)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie, zdecydowanie kiedyś będę musiała zrobić to cudeńko :) Pozdrawiam i miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńSay Yes to the Kitchen
Pięknie i smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda na cudownie delikatne :)
OdpowiedzUsuńI takie właśnie jest :)
UsuńTakie samo ciasto występuje pod nazwą Wenus.
OdpowiedzUsuńTak? Pierwsze słyszę. Nie wiedziałam. Wenus czy Afrodyta, obojętnie. Ciasto i tak jest pyszne!
UsuńMoje smaki, ciasto wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńhejka autorko, mam pytanko: a biszkopcik nasączamy?
OdpowiedzUsuńWitam, nie ma potrzeby nasączać biszkoptu. Masa serowa odda trochę wilgoci do ciasta :)
UsuńPozdrawiam i życzę udanych wypieków!
Właśnie wstawiłam do schłodzenia i dokańczam robić "oczy carycy".Ciekawam jak mi wyszły. Niosę jutro do pracy na imieniny :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że oba ciasta będą smakować! Wszystkiego najlepszego z okazji imienin
Usuńwłaśnie zrobiłam na jutrzejsze imieniny,jest pyszne,więc znając moją rodzinę muszę przygotować przepisy do rozdania,polecam
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego z racji imienin!
UsuńCieszę się, że ciasto smakuje!
Pozdrawiam i życzę miłego świętowania!
świetne ma pani przepisy Pani Aniu , kilka juz wykorzystałam w swojej kuchi ,miedzy innymi Afrodytę, wszystko super i czesto tu zaglądam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Dziękuję za komentarz. Zapraszam jak najczęściej na bloga :)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
O jakiej pianie jest mowa w pkt2??
OdpowiedzUsuńCzyli ubitą śnieżkę i śmietanę - razem stworzyły po ubiciu gęstą piankę :)
Usuńciasto wyszło super piekłam je dzisiaj po raz pierwszy na choinkę do mojej córki polecam.Pozdrawiam Anna
OdpowiedzUsuńDzięki za komentarz, pozdrawiam!
UsuńTakie ciasto to bym zjadła, bardzo mi się podoba estetycznie, a w smaku pewnie jest genialne!
OdpowiedzUsuńUpiekłam . Wyszło pysznie. Dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziekuje i pozdrawiam!
UsuńCiasto wspaniale się prezentuje na pewno go zrobie tylko że muszę kokos czymś zastąpić bo akaurat nie lubie http://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńSzkoda ze nie mozna wydrukowac
OdpowiedzUsuńWspaniałe
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuń