22 czerwca 2015

Kotleciki drobiowe z papryką i cebulą

Kolejna już wersja siekanych kotlecików drobiowych. Do tego młode ziemniaczki i ogórek małosolny i obiad gotowy :)


Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
1 nieduża czerwona papryka
1 cebula
1 jajko
2 łyżki mąki
sól, pieprz
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
olej do smażenia

Sposób wykonania:

1. Umyte i osuszone piersi pokroić w kostkę.
2. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę wedle uznania.
3. Dodać pozostałe składniki, czyli rozmącone jajko, mąkę i paprykę mieloną. Doprawić do smaku. Jeśli ciasto wydaje się być za gęste to należy dodać jeszcze jedno jajko i odrobinkę mąki.
4. Łyżką nakładać porcje na rozgrzany olej i smażyć na małym ogniu z obu stron na rumiano.

Smacznego!!!


7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię siekane mięso. Jest trochę więcej pracy podczas przygotowania takiego dania, ale warto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszne kotleciki :) Polecam do "masy" dodać ok. 2 łyżki majonezu jak i posiekaną pietruszkę. Można tez urozmaicić przepis o kukurydzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam już takie na majonezie. Pyszne były :)

      Usuń
  3. Jeśli chodzi o jajko to dodajemy rozkłócone do reszty składników, tak? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubimy te kotleciki, mają niepowtarzalny smak i są niezwykle delikatne. Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!