25 czerwca 2015

Zapiekanka rybna z pieczarkami i papryką

Witajcie! Już dziś podrzucam Wam pomysł na jutrzejszy piątkowy obiad. Myślę, że nie będziecie zawiedzeni, bo ta zapiekanka rybna jest wyjątkowo pyszna!


Składniki:

700 g filetów z ryby ( u mnie miruna)
20 dag pieczarek
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
150 dag śmietany 18%
sól
przyprawa do ryb
pieprz cytrynowy
sok z cytryny
olej
siekany koperek

Sposób wykonania:

1. Odmrożone filety kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
2. W międzyczasie przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy w paseczki i paprykę i cebulę w kosteczkę. Na oleju smażymy cebulę, następnie dodajemy paprykę, a na końcu pieczarki. Dusimy do miękkości, lekko solimy. Na koniec dodajemy śmietanę i koperek.
3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy rybę, pieczemy ok 15 minut w 180 st. C. Po tym czasie odlewamy wodę, którą puściła ryba, a później zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze 10-15 minut.
4. Podajemy wedle uznania - z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.

Smacznego!!!
Źródło: Moje walijskie pichcenie


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!