17 czerwca 2015

Gulasz z szynki z sosem sojowym


Składniki:

70 dag szynki pokrojonej w dowolną kostkę
2-3 łyżki sosu sojowego
1 cebula
kilka suszonych grzybków
liść laurowy
ziele angielskie
gałązka rozmarynu
sól
pieprz
kminek mielony
woda + maka
olej do smażenia

Sposób wykonania:

1. Mięso pokrojone w kostkę wymieszać z sosem sojowym, odstawić minimum na 30 minut do lodówki. Po tym czasie mięso mocno zrumienić na oleju.
2. W międzyczasie cebulę posiekać, zrumienić na oleju, po czym zalać gorącą wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzybki. Zrumienione mięso przełożyć do rondelka z gotującą się wodą i przyprawami. Całość dusić do miękkości co jakiś czas uzupełniać wodę w miarę potrzeb. W połowie gotowania dodać gałązkę rozmarynu.
3. Kiedy mięso będzie już miękkie, zagęścić sos - 2 łyżki mąki wymieszać z niewielką ilością wody, wlać do sosu i gotować do zgęstnienia. Doprawić solą, pieprzem i mielonym kminkiem.
4. Tak przygotowany gulasz świetnie będzie pasował do kasz.

Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Gulasz z mięsa od szynki najlepszy. Delikatny a do tego ten sos.... Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, Matko- Aniu jak to smacznie wygląda . Takie brązowiutkie - to musiało być bardzo smaczne. Znam ten smak doskonale, ale dawno nie robiłam, bo ostatnio lecę na kurczakach ze wsi. Muszę zrobić coś szynki, bo już stęskniłam się za wieprzowiną.
    Pozdrawiam Was serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny obiadek, sos jak marzenie.Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!