8 czerwca 2015

Ciasto z truskawkami i śnieżką

Witajcie. Dziś znów propozycja ciasta - tym razem sezonowego z truskawkami. To pyszne ciasto biszkoptowe z truskawkową śnieżką i orzeźwiającą galaretką. Polecam!


Składniki:

Biszkopt (blaszka 24x28cm):
4 jajka
niepełna szklanki mąki krupczatki
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Śnieżka truskawkowa:
1 śnieżka
200 ml zimnego mleka
1 szklanka pokrojonych truskawek
1 galaretka truskawkowa
1/2 szklanki wrzątku

Galaretka:
plasterki truskawek na wierzch
galaretka agrestowa +400 ml wrzątku

Sposób wykonania:

1. Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielić od białek, ubić, dodać cukier, a potem żółtka. Na końcu wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na małą blaszkę i piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.
2. Przygotowujemy masę śnieżkową: galaretkę truskawkową w połowie szklanki gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodać tężącą galaretkę, zmiksować, a na koniec dodać pokrojone truskawki i wymieszać łyżką. Większą częścią masy przełożyć ciasto, a resztą posmarować wierzch.
3. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek. Zalać tężącą galaretką agrestową.
4. Ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego!!!

\Milion Smaków Truskawek - druga edycja Wiosenne słodkości!

3 komentarze:

  1. Bardzo pięknie wygląda. Pewnie niesamowicie smakuje. Do porannej kawy chętnie poczęstowałabym się kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta z truskawkami. Musiało być przepyszne! :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!