23 czerwca 2015

Botwinka pasteryzowana z koperkiem na zimę

Oto moja druga wersja pasteryzacji botwinki na zimę. Tym razem dodałam koperku i czosnku, dzięki temu botwinka będzie miała aromatyczny smak.


Składniki:

4 duże pęczki botwinki
1 wiązka koperku
po 1 ząbku czosnku na słoik

Zalewa (na 1 litr wody)*:
1 litr wody
1 płaska łyżka soli
1 łyżka cukru
2 łyżki octu

Sposób wykonania:

1. Botwinkę przebrać, zostawić tylko zdrowe nieuszkodzone liście. Dobrze wypłukać.
2. Liście pokroić w paski, a obrane buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej.
3. W słoikach ciasto ułożyć część startych buraków i pokrojoną botwinkę, dodać po 1 łyżce siekanego koperku na słoik i po 1 przekrojonym ząbku czosnku.
4. Zalewę zagotować, zalać słoiki, zakręcić i pasteryzować 20 minut.

Smacznego!!!

* do takiej ilości botwinki zużyłam 2,5 litra zalewy, wyszło mi 6 słoików o pojemności 0,7.


28 komentarzy:

  1. Świetny sposób na botwinkę. W zimie jak znalazł. Robię tak samo Aniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi nie wychodzi pasteryzowanie, podeszło pleśnią :(

      Usuń
    2. Może słoik nie chwycił, jak wieczko wygięte.Też spróbuję.




      Usuń
    3. Tylko po co ten cukier ?

      Usuń
  2. Tego typu przetworów nie robiłam,ale to dla mnie pomysł by wykorzystać tę propozycje;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wykorzystam ten przepis jutro biegnę na ryneczek i działam

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja!!! Coś nowego!! W zeszłym roku kilka słoiczków mi się popsuło... Spróbuję w tym roku Twój przepis Aniu Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, akurat mi botwinka jeszcze nigdy się nie zepsuła.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. ZIMĄ JAK ZNALAZŁ,A JAKI SMAK.PYCHA.POLECAM.

    OdpowiedzUsuń
  6. musi byc czosnek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czosnek w przetworach warzywnych działa przede wszystkim bakteriobójczo. Warto go dać choć odrobinę, już nie koniecznie cały ząbek na słoik.

      Usuń
  7. a musi być ocet jak tak to co on daje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast octu mozna dac troche kwasku cytrynowego - ilosc wedle smaku.

      Usuń
  8. Swietny pomysł na pewno wykorzystam.Nigdy nie dodawaj kwasku ja dam ocet jabłkowy - zdrowszy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za sugestie. Powoli ocet jabłkowy staje się moim przyjacielem ❤️

      Usuń
  9. Właśnie szukałam takiego pomysłu. Ale czy można pominąć koperek? Nikt u mnie w domu go nie lubi...

    OdpowiedzUsuń
  10. A zalewa ma być gorąca do zalania sloiko

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nie robiłam... skorzystam napewno z przepisu...

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja botwinkę kroję do woreczków i do zamrażarki 🙂zimą zupka przepyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zamrazam jest super

      Usuń
    2. Zgadzam się. Zamrażanie jest super. Pod warunkiem, że ma się dużą zamrażarkę na przeróżne mrożonki, którą ja akurat nie dysponuję. Dlatego robię dużo przetworów :-)

      Usuń
  13. Ja też zamrażam. Jest świetna.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem zielona. Pasteryzować tzn. Odwrócić słoik do góry czy gotować słoik?

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy ocet można zastąpić czymś innym? Mąż ma uczulenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czym zastąpić ocet. Może kwaskiem cytrynowym? Można spróbować...

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!